Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 8. jūnijs
Mundra, Frīda, Frīdis

Bundžu Jānis: Klusējošā vairākuma risks

Jaunā nedēļa atnāca ar ziņu, ka Polijas parlamenta vēlēšanās absolūto balsu vairākumu ieguvusi konservatoru partija Likums un taisnīgums. Tā kā minētā partija skaidri paudusi savu neviesmīlīgo nostāju bēgļu lietās, jādomā, ka tās nosaukums arī Dievzemītē tiks minēts vēl daudzkārt. Un te ir trakākais - Likuma un taisnīguma saīsinātais nosaukums poļu mēlē ir tik nesmuks, ka mūsu uzņemtajā kursā uz tikumību tas neiederas ne par milimetru. Interesentiem var pateikt, ka abreviatūras pirmais burts ir P un pēdējais S. Pa vidu kāds patskanis.

No vienas puses labi vien ir. Poļu uzvarētājas partijas politika bēgļu lietās sliecas vairāk uz brīvdomīgo ungāru pusi, nevis rāmi gatavojas peldēt Briseles PAREIZĀ VIEDOKĻA ķīļūdenī. Nav ko tādus valkāt. Citādi arī šeit neapzinīgie sāks taustīties pa maldu ceļiem un sazin ko izdomās nākamajās vēlēšanās.

Taisnība! Nav ko medijos locīt nesmuko poļu partijas nosaukumu. "Neapzinīgie" Latvijā pat bez poļu piesaukšanas pavisam drīz sāks taustīties "maldu ceļos" un patiešām izdomās nākamajās vēlēšanās iepriekš minēto "sazin ko".

JO!

Tie malači, kuri sevi jau krietnu brīdi pašpasludinājuši par "sabiedrības pārstāvjiem" vai "sabiedrības labāko daļu", ar klusējošo, bēgļu lietās pabailīgo (tas jāatzīst) sabiedrības vairākumu vispār pārstājuši komunicēt.

Lielisks piemērs tam bija vakar notikusī diskusija par bēgļu uzņemšanas jautājumu koordinēšanu, ko translēja LETA. Vienkāršotāk - kā mums uzņemt atbraucējus pēc iespējas vairāk un pēc iespējas greznāk. Jauks bija diskusijas uzstādījums - aicināti tikai tie, kas visu to lietu atbalsta. Kāds apbrīnojams pašu piesauktās demokrātijas un tolerances paraugs! Organizētājos krāšņojās tādi demokrātijas "supervizori" kā Pilsoniskā alianse, politikas centrs Providus, Latvijas Cilvēktiesību centrs, fonds atvērtai sabiedrībai DOTS... Lasītājs vaicās - kas tas par DOTU? Labs jautājums! Atbildi var lasīt šīs konsultācijas beigās, un tā ir gana zīmīga. Taisnības labad jāmin, ka piedalījās virkne citu fondu un biedrību, tāpat arī piezemētāki bija valsts ierēdņu un pašvaldību pārstāvju ziņojumi. Tomēr tas neietekmēja ģenerālo līniju un vadošo runātāju zīmēto gaišo nākotni ar atbraucējiem kā "laimīgiem sabiedrības locekļiem" (Lolita Čigāne, Vienotība) vai arī, ka nosauktie 776 formāli akceptētie bēgļi ne tuvu nav griesti (Dace Akule, politikas centrs Providus). Ah, un vēl laikam tiks drukātas Šveika stila brošūras, kurās aprakstīs veiksmes stāstiņus, cik labi un skaisti izdevies kādu integrēt. Naudu tam žēlot nedrīkstēs. Protama lieta - "čungura" dalīšanas aizkulisēs onlainā būs klāt roku un datoru pielāgojušie providusi, lapidusi un doti…

Ko inertais un pabailīgais vairākums? Neko īpašu. Pabailīgais vairākums atcerēsies maigi, bet blīvi uzspļaujošo attieksmi no demokrātijas pārraudzītāju puses, čāpos uz nākamajām vēlēšanām un nobalsos tā, ka vairs nebūs jāgudro, kā nu tikumības apstākļos nosaukt minēto poļu partiju. Mums būs pašiem sava.

Noslēdzot, tātad - kā radies fonds DOTS?

*ĻOTI neatkarīgs eksperts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē