Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +26 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Dienas replika: Nezaļums

Pati doma, ka automobilis var būt zaļš, ir perversa - iemetot āķi diskusijai, vakardienas Dienā raksta bijušais tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs. Turpinot: «Nekavēsim laiku, uzskaitot katru e-mobiļa detaļu, kas izgatavota vai nu no naftas, vai gāzes (plastmasas, šķiedras, vadu izolācija) vai iegūta procesos, kas patērē milzīgu daudzumu enerģijas (alumīnijs, varš, litijs, gumija).

Ražošanā nulles emisijas vienkārši nav iespējamas. Vienīgās valstis, kurās emisijas ir samazinātas, ir tās, kurās ražošana ir sabrukusi. Iespējams, ir cilvēki, kuri domā, ka elektrība tiek ražota vēja ģeneratoros, kas uzkarināti trīs priedēs, vai hidroelektrostacijās, kuru dambjus uzbūvējuši bebri no ceriņu zariem. Diemžēl īstenība ir tāda, ka pat atjaunojamo energoresursu ražošanai ir vajadzīgas betona būves, un cementu ražo, ģenerējot emisijas.» Aigars Štokenbergs protestē pret elektromobiļu iegādes subsidēšanu, saucot to par «monumentāli dumjāko projektu, kas izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē». Tomēr Štokenberga skartā tēma ir fundamentāli plašāka - vai varam sevi saukt par zaļiem, ja sirdī atbalstām atjaunojamos energoresursus, bet veikalā bezmaz katru mandarīnu pakojam savā polietilēna maisiņā? Un to, ka arī atjaunojamo energoresursu tehnoloģijas ir jāanalizē dziļāk - vērtējot ne tikai jauko gala iznākumu, kad skaistās dzirnas jau griež, bet visu procesu no sākuma, arī tos iztērētos resursus un piesārņoto vidi, ko rada pati gigaturbīnu un to sastāvdaļu ražošana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Populisms pār loģiku

Politiķu un ierēdņu dienaskārtībā atkal ir virkne normatīvo aktu, kas paredz lielākas vai mazākas izmaiņas dažādās jomās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē