Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Dombrovskis: ECB nav godīga pret Latviju

Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis nav apmierināts ar veidu, kā Eiropas Centrālā banka (ECB), aprēķinot Māstrihtas līgumā notiektos inflācijas un ilgtermiņa procentu likmju kritērijus, tajos ieskaita arī grūtībās nonākušo un starptautisko finansiālo palīdzību saņēmušo eirozonas valstu rādītājus, tādējādi apgrūtinot Māstrihtas kritēriju izpildi Latvijā, informē premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke.

"Tās acīmredzami ir manipulēšana ar eiro kvalifikācijas kritērijiem, un mēs par to neesam priecīgi," tā V.Dombrovskis pirmdien teica intervijā Dow Jones Newswires.  ECB to atteicās komentēt. Latvijas mērķis ir ieviest eiro 2014.gada janvārī, un tā cenšas samazināt inflāciju, lai palielinātu finansiālo stabilitāti un nodrošinātu atbilstību Māstrihtas līgumā noteiktajiem eiro konverģences kritērijiem.

Latvijas gada inflācija februārī bija 3,3%, kas pārsniedz pašreizējo Māstrihtas mērķi – 2,9%. Dombrovskis norādīja, ka viņa valdība rūpīgi seko līdzi inflācijas kritērijiem.

Māstrihtas līgums nosaka, ka nevienai valstij netiks atļauts ieviest eiro, ja tās inflācija par vairāk nekā 1,5 procentu punktiem pārsniedz trīs "vislabāko" Eiropas Savienības dalībvalstu vidējo rādītāju. Māstrihtas līgums arī paredz, ka nominālā ilgtermiņa procentu likme pārsniedz ne vairāk kā divus procentu punktus likmēm trijās valstīs ar viszemāko inflāciju.

V.Dombrovskis pauda bažas par to, kā ECB ir piedāvājusi aprēķināt šīs prasības, salīdzinot ar grūtībās nonākušajām valstīm, piem., Grieķiju, Īriju un Portugāli, kuras ir saņēmušas milzīgu palīdzību no ES un Starptautiskā Valūtas fonda.

"Būtībā ECB saka: "Skaitīsim tās, aprēķinot inflācijas kritēriju, bet neskaitīsim, rēķinot ilgtermiņa parādu procentu kritēriju,"" sacīja V.Dombrovskis.

Dombrovskis jautāja, kāda nozīme ir salīdzināt Latviju ar valstīm, kuru ekonomikās ir liels deflācijas spiediens, jo to nevar uzskatīt par veselīgas ekonomikas pazīmi. "Tā rezultātā, protams, Latvijai ir grūtāk izpildīt Māstrihtas kritērijus, un tas noteikti rada bažas Latvijā," viņš teica.

Tomēr premjers apstiprina, ka viņa valdība plāno pievienoties eirozonai. "Plāns ir šogad izpildīt Māstrihtas kritērijus, lai 2014.gada 1.janvārī varētu pievienoties," teica V.Dombrovskis.

Baltijas valsts, kurā dzīvo apmēram 2,2 miljoni iedzīvotāju, iekšzemes kopprodukta pieaugums 2011.gadā bija 5%, kas padarīja to par visstraujāk augošo ES ekonomiku ceturtajā ceturksnī. Šogad Latvijas valdība sagaida IKP pieaugumu 2,0%-2,5% apmērā.

Jautāts, cik pārliecināts viņš ir par to, ka Latvija spēs izpildīt Māstrihtas kritējus, lai pievienotos eiro, neatkarīgi no kritēriju interpretācijas, V.Dombrovskis teica, ka ir "diezgan" pārliecināts par budžeta deficīta un parādu kritērijiem.

"Ņemot vērā to, ka inflācija ir "peldošs" mērķis, mēs vēl nezinām, kāds šis mērķis varētu būt. Kā jau minēju, mēs neesam priecīgi par veidu, kā ECB vēlas aprēķināt ilgtermiņa procentu likmju kritērijus," teica V.Dombrovskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē