Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Elksniņš: Tā vietā, lai aizliegtu narkotiskos maisījumus, valdība iekasē nodokļus no to tirgotājiem

"Neraugoties uz to, ka Latvijā kontrolējamo vielu saraksti tiek regulāri papildināti, jauno psihoaktīvo vielu izplatība pieaug kā Latvijas, tā arī Eiropas Savienības ietvaros un esošā likumdošana piekāpjas arvien jaunajām psihoaktīvajām vielām," norāda Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš. 

"Turklāt, šodien ir izveidojusies dīvaina situācija, kad valdība no vienas puses it kā cīnās ar šo parādību un tērē tam ievērojamus resursus, bet no otras – iekasē nodokļus no šo vielu un maisījumu tirgotājiem," uzsver deputāts. 

"Arvien jaunas bīstamās inovācijas un jaunu maisījumu izplatību nespēs apturēt arī pagaidu aizliegums to tirgošanai un esam nonākuši jau līdz tam, ka atbildīgās institūcijas gandrīz priecājas par gadījumiem, kad iedzīvotāji paši izrēķinās ar šīm tirdzniecības vietām," uzskata Elksniņš.

Viņš ir nosūtījis vēstuli Latvijas ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, veselības ministrei Ingrīdai Cicrenei un iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim, rosinot izstrādāt un iesniegt priekšlikumus reālai "legālo" narkotiku apkarošanai, jo pašreiz spēkā esošais regulējums un piedāvātie likuma grozījumi nav pietiekoši efektīvi lai apstādinātu narkotisko maisījumu izplatību.

"Neticu, ka valdības ministri nav informēti par eksistējošo problēmu un esošā regulējuma vājumu. Izpildvaras rīcībā ir pietiekami daudz resursu, lai nevis ne īpaši veiksmīgi dzītu pēdas dīleriem, bet piedāvātu risinājumu, kas šādiem uzņēmumiem liegtu nodarboties ar tirdzniecību, bet atbildīgajām institūcijām ļautu slēgt to darbību. Savukārt, ja ministrijām ir nepieciešams finansējums ekspres-laboratorijām, tad tām vienkārši ir jāveic attiecīgi aprēķini un pieprasījumi," uzsver Elksniņš.

Saskaņā ar likuma Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību 3.pantu narkotisko un psihotropo vielu sarakstos tiek iekļauti augi, vielas un zāles, kuras starptautiskajās konvencijās vai saskaņā ar tām ir klasificētas kā narkotiskās vai psihotropās vielas un zāles vai kuras var izmantot šo vielu un zāļu nelegālai izgatavošanai, kā arī jebkurus citus augus, vielas un zāles ar līdzīgu farmakoloģisku iedarbību, kuru ļaunprātīga lietošana var apdraudēt veselību. No 2009.gada maija līdz 2012.gada novembrim faktiski kontrolējamo vielu sarakstā ir iekļauta 51 viela.

Kopš 2007.gada Latvijā identificētas 30 jaunas psihoaktīvas vielas, kas pārsvarā pieder pie tādām ķīmiskām grupām kā piperazīni, katinoni, sintētiskie kanabinoīdi, fenetilamīni un triptamīni. Eiropas Savienībā līdz 2012.gadam kopā identificētas ap 150 jaunu vielu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē