Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Finanšu ministrs: Mazo pensiju indeksācijai varētu atvēlēt dažus miljonus latu

Šogad, iespējams, varētu indeksēt "mazās" pensijas. Tam valsts varētu atvēlēt tikai dažus miljonus latu, tādēļ pielikums pie pensijas būtu neliels, piektdien Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā sacīja finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība).

Ministrs norādīja, ka valdība skatīsies, "kas notiek Latvijas ekonomikā un budžetā pirmajā pusgadā". "Tad vasarā nākam kopā ar Latvijas Pensionāru federāciju un runājam, vai mēs varam atļauties kaut ko, kaut ko mazlietiņ, rudenī indeksēt mazās pensijas vai nevaram. Katrā ziņā es to nekādā veidā negribu saistīt ar pašvaldību vēlēšanām un politiskiem jautājumiem. Ja mums budžetā tiešām labāka situācija, pusgada un ekonomikas rādītāji arī tādi, tad mēs varētu apsvērt to varinatu. Tas tiešām, iespējams, ka varētu notikt, bet ne ātrāk, es domāju, ka jūlijā mēs to varētu pateikt," sacīja ministrs.

Jautāts, vai varētu notikt indeksācija ar atpakaļejošu datumu, ministrs sacīja, ka nē. "Nē, diemžēl es to neredzu, jo tad mēs nevarētu indeksēt visus tos lielos darba samaksas zaudējumus, kas ir sabiedriskā sektorā strādājošiem. Mēs nevaram attiet atpakaļ uz pirmskīzes bāzes līmeni, ņemot vērā inflāciju. Tās ir pārāk lielas pozīcijas. Bet labā ziņa ir tāda - iespējams, mēs šogad varam mazās pensijas indeksēt. Un turpmākos gados mēs pie indeksācijas atgriežamies," uzsvēra A.Vilks.

"Infācija šogad varētu būt starp 1% un 1,5%. Ja mēs paskatāmies tieši to tekošo inflāciju, tad pret gadu viņa ir 0,6%. Principā - 0. Un arī pagājušā gadā arī bija ļoti maza. Bet jebkurā gadījumā es domāju, ka pozitīvi tas, ka turpmāk tas notiks un kas arī tika teikts. Jo krīzes laikā redzējām, ka ar 2014. gadu vajadzētu būt iespējamībai budžetā, ka sāksim indeksēt pensijas un tas notiks," atzina ministrs.

Viņš atzina, ka šogad pensiju indeksācija varētu "būt simbolisks, pozitīvs žests, ja ekonomikā iet pozitīvi uz priekšu, nākošgad tas varētu būt tekoši".

A.Vilks lēš, ka indeksācijai šogad būtu nepieciešami vairāki miljoni latu, tomēr tie nebūtu desmiti miljoni latu. A.Vilks apstiprināja, ka pielikums pie pensijas būtu neliels - līdz latam.

Līdzekļus indeksācijai varētu gūt no tā, ka budžets pildās labāk nekā iecerēts. "Mēs redzam, ka šis gads būs citādāks nekā 2011. un 2012. gads. Mums nav nekādi pozitīvie brīnumi vairāk, jo budžets pildās virs plānotā līmeņa, bet salīdzinoši maz. Mēs esam PVN samazinājuši un ienākuma nodokli par 1%. Un arī ekonomikā pēdējie dati nav tā, ka ļoti pārsteidz. Tas ir ļoti tuvu tam, ko mēs gaidām, tādēļ tā nauda, ko papildus gribētu dalīt, tā būtu ļoti maza," sacija A.Vilks.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē