Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

FM: inflācija saglabāsies netipiski zema salīdzinoši spēcīgi augošai ekonomikai

Arī šā gada septembrī turpinājās deflācija. Gada griezumā patēriņa cenas samazinājās par 0,4%, savukārt, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, cenas ir kāpušas par 0,3%. Mēneša griezumā patēriņa cenu dinamika virzās ļoti paredzami un atbilst jau daudzus gadus novērotajai sezonalitātes struktūrai. Ir sākusies rudens sezona apģērbiem un apaviem, kas attiecīgajā kategorijā cenas kāpināja par 5,6%, salīdzinot ar augustu, kad savai izskaņai tuvojās vasaras sezonas preču izpārdošanas. Savukārt, pakāpeniski noslēdzoties ražas sezonai, dārzeņu  cenas samazinājās par 5,5%, bet augļu cenas - par 6%.

Tomēr gada griezumā joprojām ir vērojama deflācija, kur lielāko devumu cenu samazinājumam sniedz no sezonālajām svārstībām neatkarīgās degvielas cenas, kas cieši seko līdzi naftas cenu un EUR/USD valūtas kursa dinamikai. Mēneša laikā degvielas cenas mazinājās par 0,1%, kas neieviesa būtiskas novirzes no prognozētās inflācijas, tomēr gada laikā degvielas cenas ir mazinājušās jau par 6,6%, kas rada būtisku ietekmi uz kopējo patēriņa cenu indeksu (apmēram -0,4 procentpunkti).

No naftas cenām ir atkarīgas arī administratīvi regulējamās cenas siltumenerģijai un dabas gāzei. Salīdzinot ar iepriekšējā gada septembri, siltumenerģijas tarifi ir samazinājušies par 7,4%, bet dabas gāzes cena ir kritusi par 6,5%. Ņemot vērā iepriekšējā gada degvielas cenu dinamiku, kad cenas sāka samazināties tieši oktobrī, cenu samazinošais efekts ar nākamo mēnesi pakāpeniski sāks izzust, ja nebūs krasu pavērsienu naftas cenu dinamikā. Līdz ar to gada inflācija jau nākamajā mēnesī tuvosies nullei un turpmākajos mēnešos atkal kļūs pozitīva, lai arī saglabāsies netipiski zema salīdzinoši spēcīgi augošai ekonomikai. Svarīgi gan piebilst, ka energoresursu cenu virzītai deflācijai nav negatīvas ietekmes uz ekonomiku.

Patēriņa cenu dinamika 2013. gadā kopumā atbilst Finanšu ministrijas prognozēm, kas tika izstrādātas šā gada jūnijā. Jāatzīmē, ka, ņemot vērā faktiskos datus, tā pat var būt nedaudz zemāka par prognozēto 0,4% pieaugumu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē