Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Gašpuitis: Darba samaksas kāpuma temps audzis

2015. gada 3. ceturksnī bruto darba samaksa valstī sasniedza 829 eiro, gada laikā palielinoties par 7,3%. Interesanti, ka pieauguma temps trešajā ceturksnī ir paātrinājies, apsteidzot gada pieauguma tempu šā gada pirmajā (6,2%) un otrajā (6,4%) ceturksnī. Algu kāpums straujāks bija privātajā sektorā (8,3%), kamēr sabiedriskajā sektorā kāpums sasniedza 5,4%.

Tomēr privātajā sektorā darba samaksa joprojām ir zemāka nekā sabiedriskajā, attiecīgi 811 un 863 eiro, bet vispārējās valdības sektorā tā ir 815 eiro. Atņemot nodokļus - neto darba samaksa bija 611 eiro. Ņemot vērā niecīgo inflāciju un iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazinājumu, reālās neto darba samaksas kāpums bija 8,3% apmērā.Algu kāpums ir uzņēmis visai strauju tempu, uzturot spēcīgu inerci, pat neskatoties uz salīdzinoši piezemēto ekonomikas izaugsmi. Sagaidāms, ka kāpums turpināsies, tomēr pieauguma temps varētu balansēt ap 5%. Liela loma kopējam pieaugumam bija minimālās algas palielināšanai. Nākamgad tās pieaugums būs mazāk izteikts, kas uz leju pavilks arī kopējo pieauguma tempu. Prognozes izriet no visai piezemētās izaugsmes, kā arī strauji uzlabojumi darba tirgū nav sagaidāmi, kaut spiediens palielināt algu nezudīs. SEB bankas veiktā aptauja, kurā tika iekļauti uzņēmumi ar gada apgrozījumu virs 20 miljoniem eiro, iezīmē tendenci, kurā uzņēmēju skaits, kas plāno darbinieku skaitu palielināt vai to samazināt, ir aptuveni vienāds (21% pret 16%), savukārt vairākums (63%) darbinieku skaitu plāno saglabāt nemainīgu. Tāpat parādās nianse, ka darbinieku pieejamības aktualitāte ir samazinājusies, kamēr kā aktualitāte ir augusi nepieciešamība pēc kvalificētiem darbiniekiem. Var pieņemt, ka darba devēji fokusēsies uz speciālistiem, efektivitāti, ne tik daudz uz skaitu. Tādēļ arī tieši tie darbinieki, pat tik ne tik daudz diferenciējot starp nozarēm, kas nosaka un veido uzņēmuma vērtību, varēs cerēt uz straujāku darba samaksas kāpumu. Augstāku atalgojumu un straujāku kāpumu uzrādīs nozares, kurās ir mazāks ēnas īpatsvars un tiek ciešāk uzraudzītas. Kopējo darba samaksu turpinās virzīt arī sabiedriskais sektors, kur spiediens palielināt algas saglabāsies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē