Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Gašpuitis: Iedzīvotāji tēriņos optimistiskāki par uzņēmējiem

Statistiķi labi pastrādājuši un, savelkot informācijas pavedienus, secinājuši, ka šā gada otrajā ceturksnī IKP ir audzis par 0,7%, bet gada laikā tas ir palielinājies jau par 4,4%. Lielāku ieguldījumu, kā tika vērtēts ātrajā novērtējumā, deva tirdzniecība (+6,3%). Tāpat pozitīvais iedzīvotāju vērtējums ļāvis augt ne tikai tirdzniecībai, bet arī būvniecībai (+5,3%), ko nodrošināja dzīvojamo ēku būvniecības kāpums (+41%).

Patēriņš sparīgi pildīja arī valsts kasi, kas ļāva paaugstināt IKP izaugsmi par 0,7%. Visai augsts aktivitātes kāpums sarēķināts arī nekustamā īpašuma nozarē (+13,2%). Tomēr jābilst, ka kopējā aktivitāte joprojām ir visai zema un lielā mērā balstās nerezidentu un banku meitas uzņēmumu aktivitātēs. Vērtējot arī _SEB bankas _mājokļa cenu indikatoru, gaidas par cenu pieaugumu sit augstu vilni. Tomēr šīs izmaiņas nevajadzētu pārvērtēt, jo situācija stabilizēsies ļoti pakāpeniski. Kā rozīnīte otrā ceturkšņa datos ir straujais atpūtas un izklaižu aktivitāšu kāpums (+13,6%). Tādējādi, iedzīvotāju aktivitātes, ja neņem peripetijas ap valsts budžetu, liecina par visai augstu pārliecību par to ekonomisko apstākļu stabilitāti. Darvas karoti datos deva apstrādes sniegums (-0,6%), kura negatīvā ietekme pamazām rūk un gada beigās jau varēt dot pozitīvu pienesumu kopējai izaugsmei. Atslābums vērojams ostu un dzelzceļa veikumā.

Patlaban galvenā izaugsme turas uz privātā patēriņa pleciem (+6,6%). Bet tikmēr uzņēmējos valdošais piesardzīgums un nenoteiktība atstājusi ietekmi uz investīciju plānu īstenošanu (-1,8%). Tas savukārt atspoguļojas arī importa kritumā, kas īstermiņā sniedz pozitīvu ietekmi, tas ir, palielina izaugsmi, tomēr noteikti ierobežo izaugsmes potenciālu nākotnē. Izaugsmi veicināja arī valsts budžeta tēriņu pieaugums, kā arī eksports, kas par spīti sarežģītajai situācijai tirgū savu izaugsmi nav apturējis.

Pasaules ekonomikas izaugsmei paātrinoties, kā arī pateicoties eirozonas ekonomikas atlabšanai, uzņēmēju vērtējums uzlabosies, kas veicinās arī investīciju aktivizēšanos un izaugsmes paātrināšanos. To turpinās balstīt iedzīvotāju tēriņi un eksports, kura veikums pa nozarēm kļūs vienmērīgāks. Turpmākajā pusgadā strauju izaugsmes paātrināšanos prognozēt ir sarežģīti, jo no uzņēmēju pārliecības nostiprināšanās līdz konkrētai rīcībai ir zināma laika nobīde, kas nozīmē, ka tā, visticamāk, varētu sākt izpausties nākamā gada laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūsu valoda un tās prestižs

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā nesen tika spriests par atteikšanos no krievu valodas kā otrās svešvalodas vidusskolās, un kārtējo reizi atklājās, ka valodu tēma tiek uztverta ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē