Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Jaunais ierocis

Vairāk nekā gads apritējis, kopš automašīnas no transporta līdzekļa pārtapušas arī par ieroci apzinātai, mērķtiecīgai cilvēku nonāvēšanai un masu iebiedēšanai. Arī iepriekš bija zināma šī transporta veida bīstamība, tāpēc gan auto ražotāji, gan ceļu būves eksperti nemitīgi rūpējās par to, kā apdraudējuma riskus mazināt, rēķinoties ar vairumam cilvēku piemītošu apzinīgumu. Šajā gadījumā gan stāsts ir nevis par apzinīgajiem, bet cilvēknīdējiem.

Kopš pērnā gada vasaras, kad Francijas kūrortpilsētā Nicā pūlī iebrauca kravas automašīna, nogalinot gandrīz simts cilvēku un daudzus ievainojot, ziņas par līdzīgiem notikumiem izskanējušas daudzkārt. Ne visos gadījumos tie klasificējas kā terora akti, tomēr vai nu nosaukumā būtība –  tie, kas kādu iemeslu dēļ noskaņoti nonāvēt, nu apzinās, ka pavisam legāls ierocis ir tepat pa rokai.

Gan auto ražotāji, gan ceļu plānotāji atkal ir jauna izaicinājuma priekšā. Jau ilgāku laiku notiek pētījumi par automātisko bremzēšanas sistēmu uzstādīšanu mašīnām, lai nostrādā situācijās, kad īpaši detektori konstatē bīstamā tuvumā gājēju. Nu radusies motivācija ko tādu padarīt par tikpat neatņemamu katra auto aprīkojumu kā drošības jostas. Otrs virziens, kā izpausmes jau manāmas rietumvalstu pilsētās, – braukšanas mehāniska ierobežošana, tostarp ne tikai ar formālu liegumu, bet arī fiziskas iespējas iebraukt centrā ar smago transportu novēršanu – tiek izvietoti speciāli monolīta betona objekti vispirms jau gājēju ielu aizsardzībai. Attiecīgi arī kravu piegādātāji veikaliem, atkritumu izvedēji u. tml. pielāgo savu transportu jaunajai situācijai, konkrētās vietās lietojot tādu, kam mazāki gabarīti. Īpašas pieejas risinājumi rasti ārkārtas situāciju transportam.

No šī loģiski izriet jautājums, vai Latvijā pašvaldību vadītāji domā par šādu ceļu infrastruktūras aspektu?

Jāatzīst, tūlītēji neviens pozitīvais piemērs nenāk prāta.

Drīzāk pretēji – pie mums vēl joprojām tiek teju vai pielūgta brīva auto pārvietošanās apdzīvoto vietu centros, dažādas piegādes un servisa automašīnas mēdz stāvēt pat ielas vidū. Skaitās, ka dzīvojam no terorisma drošā pasaules daļā, tāpēc uz mums visi tie drošības pasākumi, pie kā strādā citviet pasaulē, nav īpaši aktuāli, bet vai tā tiešām ir? Kā jau teicu, apzināta uzbraukšana cilvēkiem ne vienmēr saistāma ar terorismu tā vispārējā izpratnē. Un garīgi nenosvērtu vai pat slimu cilvēku, kas, sēdušies pie automašīnas stūres, var apdraudēt citus, netrūkst nevienā sabiedrībā, mēs neesam izņēmums. Līdz ar to vienkāršākais jautājums, ko gribas uzdot ikvienas pašvaldības vadītājam, – vai jums ir plāns, kā rīkoties, lai nepieļautu, ka kaut kas tāds notiek? 

Top komentāri

reptilis
r
Varbūt nevajag cilvēknīdēju ideoloģijas adeptus ievest savā valstī un ,tad visu laiku dzīvot ārkārtas stāvokļa apstākļos,kā Francijā? Varbūt nevajag pašiem rakt bedri? ...tad nebūs betona kluči jānovieto visās publiskās vietās. Par ieroci var izmantot visu - ar nazi var maizi griez vai cilvēkus....ar akmeņiem var mūrēt mājas pamatus vai nosist neuzticīgu sievu:(((((
Pravietisnejaukais
P
Romāns demonstrē tipiski ierēdniecisku domāšanu... ir problēma , mēs to at-risināsim! MĒS ESAM VA-RE-NI, MĒS KON-TRO-LĒ-JAM VI-SU!!! Romān, vai tad Tu pats tam tici, ka jebkādas autiņā iebūvētas "sistēmas" atturēs teroristus? Labāk būtu ierosinājis katru Saeimas sēdi un katru Ministru Kabineta sanāksmi sākt ar Tēvreizi! Pilsētā, kuru Dievs nesargā, sargs ir veltīgi nomodā!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē