Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs
Ukrainas reāla gatavība bezvīzu periodam apšaubāma

Jaunām vīzām vecās kurpēs

Latvijā šodien ierodas Ukrainas prezidents Petro Porošenko. Savukārt parīt Eiropas Parlaments galīgajā balsojumā lems par bezvīzu režīma ieviešanu ar Ukrainu, kas, visticamāk, tiks arī akceptēts un varētu stāties spēkā vasaras sākumā.

Cīņā ar Krieviju par politisko ietekmi Ukrainā šis ir solis uz priekšu. Tomēr katram procesam politikā ir... pat ne divas, bet vairākas šķautnes. Konkrētajā gadījumā šķautnes izgaismojas sevišķi krāsaini.

Vispirms bezvīzu režīms reizē ir gan pārsteidzīgs, gan iekavēts līdz pēdējam. Iekavēts tāpēc, ka godājamais Junkera kungs ar šo sāka lielīties jau 2015. gada nogalē. Izrunātu vārdu atpakaļ neiesūksi. Ukrainas politiķiem un sabiedrībai bija pamats arvien nepacietīgāk rībināt pie Eiropas Savienības aizslēgtajām duravām. Jādomā, politikas virtuvē pa brīdim izskanēja mājieni, ka tālākas Eiropas vilcināšanās gadījumā arī Ukraina varētu pārskatīt dažu ārlietu prioritāti. Laika bija palicis maz.

No otras puses, ir pretrunīgas ziņas par Ukrainas politisko, ekonomisko un tehnisko gatavību šim solim. Oficiālās roku spiešanās valodo par lielisku progresu valsts struktūru reformās un korupcijas apkarošanā. Aizkulisēs iebilst, ka nemaz tik gludi ar zagšanas profilaksi nesokas pat augstākajos līmeņos. Turklāt Austrumukrainas separātiskie veidojumi turpina pastāvēt un zināmā mērā ietekmēt visas valsts dzīvi. Šķībi greizi, bet notiek gan saimnieciski kontakti, gan cilvēku pārvietošanās. Ja pieskaitām dažādi vērtēto korupcijas līmeni, risks, ka drošās biometriskās pases Ukrainā saņems tie, kam nevajadzētu, un nesaņems tie, kas pelnījuši, ir gana liels. Reāla gatavība bezvīzu periodam apšaubāma.

Vēl viena lieta, kas īpaši interesētu mūs, ir nelegālā nodarbinātība. Atļautais 90 dienu termiņš 180 dienu periodā ir gana labs, piemēram, sezonas darba nelegāļiem Latvijā – ar valodu nav problēmu, pašu darbaspēks Īrijā vai pie ciema veikala, samaksa mazāka nekā Vācijā, bet labāka nekā savās mājās, attieksme kopumā labvēlīga... ko vēl vajag? Jo īpaši provincē, tālāk no acīm.

Eiropas Parlaments, balsojot par bezvīzu režīma piešķiršanu Ukrainai, uzņemas pilnu atbildību, ka ieguvumi pārspēs riskus. Diemžēl šī ir politiskā atbildība, kas vainīgajiem nenodara neko īpaši sliktu, ja neskaita bažas nākamajā sasaukumā palikt bez jaukās Eiroparlamenta deputāta algas. Mums no tā maz prieka, jo vietas kārotāji ir vēl šaubīgāki.

Gribas cerēt, ka Ukrainas prezidenta vizītes laikā zinoši ļaudis te minētās problēmas pārspriedīs arī gluži pragmatiskā līmenī, ne tikai lozungu augstumos. Citādi – vīzas būs jaunas, bet kurpes tās pašas vecās Made in USSR.

Top komentāri

Garāmejot
G
Bezvīzu režīms ar Ukrainu izslēgs tēmu par 300 000 aizbraukušo Latvijas iedzīvotāju atgriešanos Latvijā . Ukraina ir attiecīgi tuvu Latvijai un Latvijas uzņēmējiem ir pilnīgi vienalga , kas strādā viņu uzņēmumos , jo galvenais privāta uzņēmēja stimuls ir peļņa . Ukrainas cilvēki ir labi amatnieki un nopelnot Latvijā 300 - 500 Eiro mēnesī , atrisinās vismaz uz laiku savas ģimenes finasiālās problēmas . Tātad vietējiem darba ņēmējiem nav cerības uz atalgojumu palielinājumu .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē