Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Kazāka: NVO ilgtspējai ir nepieciešams no ministrijām neatkarīgs finansējums

Ir nepieciešams izveidot nevalstisko organizāciju (NVO) finansējuma fondu, kas būtu neatkarīgs no nozaru ministrijām un kļūtu par vienu no priekšnoteikumiem NVO ilgtspējai - veiksmīgam un saturiski pilnvērtīgam šī sektora darbam, uzskata Daina Kazāka, Reformu partijas Saeimas deputāte. 

„Situācija diemžēl ir dramatiska, jo NVO sektora darbības pievienotā vērtība paliek finansiāli nenovērtēta, un organizācijas kā sabiedrības interešu aizstāvji un demokrātijas pīlārs arvien paliek naudas lūdzēju lomā. Valsts sektors dažādu būtisku jautājumu izlemšanā allaž cenšas pieaicināt NVO ekspertus, tomēr par to atzinumiem neviens nevēlas maksāt,“ apgalvo Daina Kazāka. 

Viņa arī norāda, ka valstij būtu jāapmaksā ekspertīzes līdzdalībai politikas veidošanā visu līmeņu valsts un pašvaldību pārvaldē. „Nepieciešams pārskatīt biedrību un nodibinājumu sektoru un atdalīt patieso sabiedrības labumu, kā, piemēram, līdzdalību valsts un pašvaldību politikas veidošanā no sporta, infrastruktūras attīstības un profesionālajām organizācijām,“ skaidro Daina Kazāka. 

„Pēc Finanšu ministrijas datiem šogad starpnozariski no valsts budžeta nevalstiskajām organizācijām tika piešķirti 15,3 miljoni latu, savukārt no Eiropas fondiem kopumā 45,6 miljoni latu, tai skaitā arī sportam, zemkopības un profesionālajām organizācijām, kas tādējādi paņem „lauvas tiesu“ no kopējā NVO finansējuma. Savukārt sabiedrības līdzdalības politiku veidošanā tiek atvēlēti vien daži desmiti tūkstoši latu gadā. Šie skaitļi mani pārsteidz, un gribu saņemt atbildi uz jautājumu: kur visi piešķirtie līdzekļi tiek izmantoti? ” uzsver Daina Kazāka. 

Lai valsts un pašvaldību līmenī tiktu pieņemti objektīvi un ilgtspējīgi lēmumi, līdztekus politiķu, ierēdņu un akadēmiskās vides pārstāvju viedokļiem, tikpat būtiski ir NVO atzinumi. Diemžēl Latvijas jaunajā demokrātijā nav izveidojusies ziedojumu kultūra - sistēma par labu pilsoniskās līdzdalības finansēšanai. „Tāpēc ir nekavējoties jādomā valstiskā līmenī par NVO ilgtspēju un šī sektora pievienoto vērtību dažādu nozaru un valsts pārvaldes politiku veidošanā,“ secina Daina Kazāka. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē