Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Ķīlis: Augstskolas baidās zaudēt "lielu" naudu

Visa augstākās izglītības nozare Latvijā saņem 215 miljonus latu gadā. Augstskolu rektori  reformu rezultātā baidās pazaudēt daļu naudas. Tā intervijā radio Baltkom rīta programmā norādīja izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

Viņš sacīja, ka turpmāk līdzekļi visām augstskolām netiks izdalīti, bet tikai tām, kuras nodrošina augsti kvalitatīvu apmācību. R.Ķīlis prognozē, ka tad, kad valdībā tiks iesniegti reāli priekšlikumi, būs "lielāks troksnis, nekā šobrīd, jo naudas vairāk". Turklāt ministrs pieļauj, ka rektori baidās no starptautisko ekspertu slēdziena.

Pēc R.Ķīļa teiktā 55 miljoni latu tiek novirzīti augstskolu budžeta vietām. Kopumā, aptuveni 26 000 budžeta vietu, no kurā viena trešdaļa pienākas humanitārajām zinātnēm. Pēc ministra domām, Latvijai tas ir pārāk daudz.

"Piemēram, pedagogu sagatavošanā ir pieci doktorantūras, turklāt, daļa no tām nav īpaši kvalitatīvas. Latvijai nav nepieciešamas piecas doktorantūras. Programmu daudz un valsts par viņiem maksā, tur notiks revīzija. Kas attiecas jurisprudences jomā – arī problēmas ar kvalitāti. Ekonomistu ir pārāk daudz. Nepieciešams konsolidēt programmas ar standartu palīdzību un finansiālajiem līdzekļiem. Ja standarti netiek izpildīti, tad, atvainojiet, ir jāslēdz doktorantūru," sacīja izglītības ministrs.

R.Ķīlis arī norādīja, ka koalīcijas partneri ir greizsirdīgi attiecībā uz ministra aktivitātēm un tāpēc liek šķēršļus to veikšanai. "Vārdos – visi par reformām, bet dzīvē notiek citādi. Lūk - izskaidrojums, kāpēc šos lēmumus nākas atlikt," norādīja izglītības un zinātnes ministrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē