Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Klimovičs: Signāls drošības spēkiem

Lai gan pirmdienas rītā pasaules ziņu klāstā notikums numur viens dažas stundas bija kopš svētdienas ilgusī kauja Afganistānas galvaspilsētā, kas noslēdzās ar visu radikālo kaujinieku iznīcināšanu, turklāt tā norisinājās vienlaikus ar trim citiem uzbrukumiem dažādos valsts reģionos, šo militāro operāciju mērogu diezin vai vajadzētu uzskatīt par sevišķi lielu.

To nevar salīdzināt, piemēram, ar Taleban centieniem izjaukt vēlēšanu norisi 2009. gadā, kad ļoti lielā valsts teritorijas daļā koalīcijas spēku karavīriem, arī Latvijas militārpersonām, vai visu dienu nācās rūpēties par drošību vēlēšanu iecirkņu tuvējā teritorijā. Rietumu militārpersonas pievērsušas uzmanību tam, cik efektīvi darbojušies afgāņu policisti un karavīri, kas likvidējuši apdraudējumu. Tomēr nedrīkstētu par maz uzmanības veltīt faktam, ka radikāļu kaujinieki jau laikus bija sagatavojušies šādam uzbrukumam Kabulas centrā, turp nogādājuši ieročus un munīciju. Zinot, cik rūpīga kontrole tiek veikta Kabulā, šī sagāde, visticamāk, veikta sadarbībā ar vietējo drošības spēku pārstāvjiem. Tas vieš nopietnas šaubas, vai vietējie spēki ir gatavi uzņemties atbildību par drošību, kad no Afganistānas būs izvesta lielākā daļa ārzemju karavīru. Vislabāk reālo situāciju var saprast uz vietas, un tāpēc der ieklausīties kāda afgāņa jautājumā valdībai - kā gan tā domājot uzturēt kartību tālos lauku rajonos, ja nespēj to nodrošināt pat Kabulā?

Par Taleban runasvīra paziņojumu, ka šie uzbrukumi esot tikai sākums vasaras kara darbībai, varēs pārliecināties tuvāko mēnešu laikā. Taču jau tagad ir skaidrs, ka nekāda miermīlīgā atmosfēra nav gaidāma - gada pirmajos trīs mēnešos nogalināto koalīcijas karavīru skaits sasniedzis simtu. Un, pat ja pretinieks ir novājināts un atteicies no iesaistīšanās liela mēroga kaujās, tas nenozīmē, ka tam nav pa spēkam nelieli un bīstami uzbrukumi. Tā nav īpaši patīkama situācija, kādā paredzēts sākt pakāpenisku koalīcijas spēku izvešanu. Droši vien tas ir galvenais iemesls, kādēļ augstas koalīcijas amatpersonas aizvien biežāk norāda, ka arī pēc 2014. gada, kad sākotnēji tika paredzēts pabeigt ārvalstu karavīru izvešanu, daļa spēku tomēr paliks Afganistānā un turpināsies arī afgāņu drošības spēku apmācība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē