Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Krievijas TV sižetā par NATO centru Rīgā cenšas radīt objektīvas žurnālistikas iespaidu

Visai savdabīgu sižetu par pagājušā nedēļā Rīgā aizvadīto NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra atklāšanu izveidojis telekanāls Rossija, cenšoties radīt iespaidu par viedokļu dažādību un neitrālu fakta atainojumu. Garā sižeta beigās telekanāla iecerētais vēstījums gan tiek sasummēts vienā konkrētā teikumā - Rīga nu esot kļuvusi par centrālo platformu visiem tiem, kas gatavi bezgalīgi stāstīt par Krievijas draudiem, bet jebkurš pretējs viedoklis nekritiski tiek norakstīts kā Kremļa propaganda.

Uz šo fināla vēstījumu sižets tiek mērķtiecīgi virzīts jau no paša sākuma, pa starpai "iemetot" kādu vispārīgu, īsu viedokli no pretējās nometnes pārstāvjiem - viena no atklāšanas prominentākajiem viesiem ASV senatora un Kremļa politikas kritiķa Džona Makeina un Eiropas Parlamenta (EP) deputāta, bijušā Latvijas aizsardzības ministra Arta Pabrika."Mēs esam šeit, lai stāstītu par centra atklāšanu un jūsu pozīciju. Tad - kur te ir propaganda?" Krievijas žurnālists atklāšanā jautā Makeinam."Propaganda - tā ir melīga informācija. Jūs to paši zināt, un es to ļoti labi zinu. Piemēram, nepatiesa informācija par Vladimiru Putinu, par to, ko viņš dara Ukrainā, par Krimas aneksiju," sižetā norāda Makeins, un žurnālists viņu konfrontē ar jautājumu, vai tad tā ir propaganda, ja izskan arī jūsu viedoklis? Šādu pašu jautājumu telekanāls uzdeva EP deputātam Artim Pabrikam, uz ko Pabriks pasmējās un norādīja: "Pēc tam paskatīsimies, ko jūs [sižetā] parādīsiet."Pēc tam, kad sižetā uzsvērts, cik naski Baltijas augstākās amatpersonas steidzas sasveicināties ar prominento ASV viesi Makeinu, demonstrēti fragmenti no Latvijas Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa un Lietuvas kolēģes Daļas Grībauskaites uzrunām atklāšanas pasākumā. Abas amatpersonas skaidro, ka lēmums par NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra atvēršanu pieņemts jau pirms notikumiem Ukrainā un centra darbība nebūs vērsta pret kādu konkrētu valsti, bet darbosies kā palīgs NATO dalībvalstīm dezinformācijas filtrēšanā un garantēs uzticamas informācijas saņemšanu. Šis paziņojums sižeta turpinājumā netiešā veidā tiek atspēkots, parādot Rīgu kā centrālo tikšanās vietu Kremļa opozicionāriem, ar kuru ne visa Latvijas sabiedrība un politiskie spēki ir mierā."Tas, ka atlidoja Džons Makeins... nu, protams, būtu patīkamāk, ja būtu atlidojusi dziedātāja Valērija. Diemžēl mūsu ārlietu ministram uz to ir cits skatījums," sižetā norāda _Saskaņas centra _Rīgas domes frakcijas priekšsēdētājs Maksims Tolstojs.Kritiski par Latvijas un Rietumu kopumā vēlmi "pamācīt, kā vajag un kā nevajag runāt" par Krievijā notiekošo un centieniem to izmantot informatīvajā karā izteicās arī Latvijas Krievu savienības valdes līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs.Sižetā norādīts, ka Rīga kļuvusi par "aerodromu Krievijas liberāļiem", ar to domājot inteliģences pārstāvjus un pazīstamas personas, kuras oponē Kremļa uzņemtajam politiskajam kursam. Vairākas minūtes no sižeta veltītas "medībām", lai tiktu pie kādreizējās Lenta.ru redaktores Gaļiņas Timčenko izveidotā portāla Meduza pārstāvju komentāra, taču nesekmīgi - telekanāla Rossija žurnālista priekšā, uzzinot, kuru mediju viņš pārstāv tiek aizvērtas durvis.Sižetā intervēta arī Neatkarīgās Rīta Avīzes redaktore Anita Daukšte, kura pauda viedokli, ka "apzināti veidot Latviju par platformu, kur izplatīt ļoti negatīvus viedokļus par Krieviju, nav pareizi." Savukārt sižetā beigās gan secināts, ka līdz ar NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra atvēršanu "notiek tieši pretējais".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē