Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latviešu miljonāri Monako dārgākajā ielā

Kamēr Rīgas mērs sociāldemokrāts Nils Ušakovs aģitēja pārdeklarēties uz Rīgu, lai galvaspilsētā strādājošo nodokļi nonāk tieši tās kasē, mēra ārštata padomnieks ekonomikas jautājumos Ēriks Teilāns savu dzīvesvietu deklarējis apartamentos Princeses Greisas avēnijā Monako. Pēc dažādiem vērtējumiem tā ir pasaules dārgāko ielu trijniekā. Turp aizdeklarējušies vēl virkne Latvijas miljonāru, secināms, pārbaudot publiskos reģistros atrodamās adreses.

Blakuskvartālā dzīvesvietu deklarējis naftas produktu biznesa miljonārs, Liepājas mēra Ulda Seska znots un partiju sponsorētājs Raimonds Kisiels, bet tālāk tajā pašā ielā deklarējies autotirgotājs Valdis Spredzis.

Lai zīmētos miljonāru, modeļu un zvaigžņu pārpildītajā karaļvalstiņā, kas sniedz ilūziju par piederību pasaules bagātajiem un varenajiem, nav jādeklarē dzīvesvieta Monako – atliek tikai noīrēt vai nopirkt astronomiski dārgos apartamentus, baudīt luksusa dzīvi un pusdienot dārgajā Sass Cafe, kurā pirms pāris gadiem tika pieķerts Ušakovs.

Bet dzīvesvietas deklarēšana tādās valstīs kā Monako vai Šveice teorētiski dod arī iespēju iegūt nodokļu rezidenta statusu un baudīt atvieglotu nodokļu režīmu. Monako nodokļu rezidenti tērē lielu naudu par nekustamo īpašumu (kvadrātmetrs Princeses Greisas avēnijā maksā ap 65 000 eiro) un dārgo dzīvesveidu, bet ir atbrīvoti no ienākumu nodokļa. Izmantojot nodokļu konsultantu piedāvātas shēmas, viegli apiet arī dividenžu nodokli, ko nodokļu nerezidentam izmaksā Latvijā reģistrēti uzņēmumi.

Šveicē, kas piedāvā fiksētu gada ienākuma nodokli, ko aprēķina atkarībā no nekustamā īpašuma vērtības un kantona, kurā tas atrodas, dzīvesvietu deklarējis gadiem ilgi Rīgas būviepirkumos dominējušā būvuzņēmēja Māra Martinsona dēls Mārcis. Nonācis Finanšu policijas uzmanībā, tēvs viņam juridiski nodeva kontroli pār vairākiem uzņēmumiem, kas jauneklim jau 2015. gadā nodrošināja multimiljonāra statusu.

Informācija par to, kuras valsts nodokļu rezidents ir konkrēta fiziskā persona, nav publiski pieejama. Formāli, lai būtu drošs, ka varēsi baudīt Monako vai Šveices nodokļu klimatu, tu Latvijā nedrīksti uzturēties ilgāk kā 183 dienas gadā, un jāpierāda, ka ar šo valsti tev ir izveidojušās ciešākas personiskās un ekonomiskās attiecības nekā ar Latviju. Vairāki nodokļu konsultanti Dienai norādīja, ka ir valstis, kurās nodokļu dienesti uz nodokļu gājputniem skatās ārkārtīgi stingri, pat operatīvi izsekojot konkrētu miljonāru, skaitot likumā noteiktās dienas un pētot biznesa un ģimeniskās saites, lai pierādītu, kura ir personas reālā mītnes un darbības zeme.

Savukārt Valsts ieņēmumu dienests (VID), kad Diena jau pirms pusgada lūdza interviju par šo tēmu, atteica, paziņojot, ka šāda tendence nav novērota: "No VID puses nav novērojams, ka Latvijas Republikas rezidentiem tā būtu raksturīga tendence – deklarēt savas dzīvesvietas minētajās valstīs (Monako un Šveice, tā pretendējot uz šo valstu nodokļu rezidentu statusu), bet reāli darboties Latvijā. Līdz ar to šobrīd tā īsti nesaredzam savu praktisko pienesumu jūsu topošajam rakstam."

Top komentāri

Pilsētas leģenda
P
Ir dzirdēti nostāsti par LIAA Ozolu iekš to Monako. Diez cik tie ir pamatoti?
l
l
Atceros, kā Šķēle 90. gadu beigās teica, ka naudas budžetā neesot un vispār visa valsts esot uz bankrota robežas. Bet tajā pašā laikā valsts tobrīd neiekasēja PVN par NĪ darījumiem, niekasēja nodokļus no kapitāla ieņēmumiem, niekasēja NĪ nodokli pienācīgā apmērā, visu tajā laikā maksāja tikai vienkāršā tauta! Tagad ir tas pats. Bagātnieki shēmo, maksā kapeikas no saviem kapitāla ieņēmumiem, bet valsts tikai saka un saka, ka budžetā naudas neesot, jāceļot PVN un nodokli darbaspēkam. Ir vienreiz jāizbeidz shēmot!!! JA BAGĀTAIS PILSONIS NEGRIB DZĪVOT UN MAKSĀT NODOKĻUS LATVIJĀ, TAD LAI BRAUC PROM UN PILSONĪBA TIEK ATŅEMTA. JA NEMAKSĀ LATVIJAI NODOKĻUS, TAD PILSONĪBU NOST!!! Šos nosacījumus neattiecināt uz vienkāršiem pilsoņiem, kas izdzīvošanas nolūkā dodas uz ārzemēm strādāt. Tiek, kas uz ārzemēm brauc dzīvot un nevis strādāt REĀLU darbu, tiem gan ir pilsonība jāņem nost, ja viņi nemaksā nodokļus Latvijai.
...
.
Hmm interesanti, kāpēc gan nav aprakstīti citi kaimiņi, piemēram Ozola kungs (LIAA šefs)? Arī redzams bieži tajā pašā kvartālā. Tur gan varētu būt lielāks jautājums kā?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē