Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas slimnīcas nav informētas par reformām veselības aprūpē

Lielākā daļa Latvijas slimnīcu nav nedz informētas, nedz iesaistītas diskusijās par plānotajām reformām veselības aprūpes jomā, par kurām 19.aprīlī informēja Latvijas Televīzija, norāda Latvijas Slimnīcu biedrība, kas pārstāv vairāk nekā 35 slimnīcas Latvijā.

“Jau 1.jūlijā valdībā esot plānots izskatīt veselības reformas plānu, taču ne nozarē strādājošie, ne nozares sociālie partneri par to pat nav informēti. Šādu situāciju neatminamies kopš 90.gadu sākuma, kad par tik būtiskiem jautājumiem nav tikusi sniegta pilnīgi nekāda informācija, nemaz nerunājot par iesaistīšanu plāna izstrādē,” norāda biedrības vadītājs Jevgēņijs Kalējs.

“Tas ir līdzīgi kā Indijā, kad tēvs meitai pasaka, ka pēc diviem mēnešiem viņai jāprecas, vienlaikus norādot, ka līgavaini pirms kāzām tomēr īsti apskatīt nevarēs. Vienkārši jāuzticas... ” salīdzina Kalējs.

Pēc viņa vārdiem, pēdējo gadu laikā jau notikušas straujas un būtiskas veselības aprūpes reformas. Piemēram, kopš 2009.gada slimnīcu skaits, kas sniedz neatliekamo palīdzību, no 60 ir samazināts uz nedaudz vairāk nekā 20. Tā rezultātā jau šobrīd virkne pilsētu ir apdraudēta kvalitatīva neatliekamo medicīnisko pakalpojumu sniegšana, tamdēļ nereti pacienti tiek vesti uz Rīgu.

“Mēs aicinām reformas plāna apspriedē iesaistīt visas svarīgākās nozares asociācijas. Veselības aprūpes nozare nav komercstruktūra, kur visu nosaka ieņēmumi un izdevumi. Mēs nedrīkstam aizmirst svarīgāko – pacientu, kuram nepieciešama palīdzība un pieejamība veselības pakalpojumiem,” uzsver Kalējs.

19.aprīlī mediji ziņo, ka tiekot plānotas pamatīgas pārmaiņas veselības aprūpē, kas kardināli mainīšot gan naudas plūsmu sistēmā, gan procedūru sarakstu, par kurām maksās valsts. Pēc mediju sniegtās informācijas, Veselības ministrijas reformu plānu plānots apstiprināt valdībā jau 1.jūlijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē