Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

LDDK: Aldara akcionāru lēmums ir skarbs signāls tautsaimniecības konkurētspējai

Publiskajā telpā izskanējusī informācija par viena no ilgtspējīgākajiem Latvijas uzņēmumiem un nacionāla mēroga zīmoliem, alus darītavas Aldaris gatavošanos daļu ražošanas pārcelt ārpus Latvijas ir nopietns signāls, kas liecina par Latvijas tautsaimniecības konkurētspējas pasliktināšanos, norāda Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK).

"Kaut arī manā rīcībā nav sīkākas informācijas par konkrētajiem iemesliem, šādi lēmumi nekad nav akcionāru untumos vai emocijās balstīti – to pamatā vienmēr ir nopietni aprēķini un aplēses par to, kas ir izdevīgāk biznesa konkurētspējai. Fakts, ka liels, nopietns ražotājs ar senām tradīcijām šajā valstī ir gatavs lētākā segmentā produkcijas ražošanu, piemēram, ražošanu plastmasas pudelēs pārcelt citviet, ir nopietns un skarbs signāls Latvijas tautsaimniecībai un lēmumu pieņēmējiem," paziņojumā presei norāda LDDK ģenerāldirektore Līga Menģelsone.

LDDK vadītāja uzsver, ka, no vienas puses, uzteicams ir fakts, ka uzņēmums Latvijā plāno saglabāt augstākas pievienotās vērtības produkcijas līniju ražošanu un investēt vēsturiskajā alus darītavā. Tomēr kategorijas, kuras plānots pārcelt citur - piemēram, plastmasas pudelēs pildītais alus -, saskaņā ar statistikas datiem aizņem būtisku pašmāju tirgus daļu. Lēmums to ražošanu pārcelt prom no Latvijas nemazinās šo produktu pieejamību, taču daļa ar tiem saistīto nodokļu paliks citu valstu budžetos.

L.Menģelsone norāda, ka tieši konkurētspējas nodrošināšanas jautājums ir tas, kuru uzņēmēji visvairāk uzsver pašreizējās diskusijās ar valdību par nākamā gada valsts budžeta jautājumiem, tostarp – atbalstu ražotājiem, nepieciešamību ilgtermiņā plānot nodokļu politiku un citus ar papildu izmaksām saistītus jautājumus.

"Ja negribam, lai arī citi uzņēmumi jau pārskatāmā nākotnē rīkotos līdzīgi, lielākas perspektīvas un atbalstu savai uzņēmējdarbībai saskatot ārpus Latvijas, ir jādomā stratēģiski un ikviens budžeta un attīstības lēmums jāskata plašākā kontekstā – izvērtējot tā ietekmi uz Latvijas konkurētspēju Baltijā, Eiropā un pasaulē," uzsver LDDK ģenerāldirektore.

Jau vēstīts, ka ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, komentējot neseno Aldara paziņojumu, ka uzņēmums plastmasas pudeļu ražošanu pārcels ārpus Latvijas, norādīja - ar šo soli Aldaris faktiski slēdz ražošanu Latvijā.

Savukārt Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija norāda - Aldara gadījums pierāda, ka situācija Latvijas ekonomikā nav spīdoša.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē