Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

LNO orķestra arodbiedrības vadītājs: Opera spēj funkcionēt arī bez direktora

„Ja neviens cits nav pieteicies konkursā uz operas direktora amatu, nav obligāti un steidzami šo vietu aizpildīt. Ja jau Andrejs Žagars gada laikā 108 dienas pavadījis bezalgas atvaļinājumā un vēl 51 dienu atradies ārzemju komandējumos, tas vien jau rāda, ka teātris lieliski spēj funkcionēt arī bez viņa,” portālam Diena.

lv saka Latvijas Nacionālās operas mākslinieku neatkarīgās arodbiedrības valdes priekšsēdētājs Aldis Grunde.Komentējot kultūras ministres lēmumu vēl neparakstīt līgumu ar Latvijas Nacionālās operas direktora amata kandidātu A.Žagaru, A.Grunde norāda: „Operai ir administrācija, lai mākslinieciskā daļa nodarbojas ar māksliniecisko stratēģiju, bet izpilddirektore Selga Laizāne - ar saimnieciskajām lietām.”Viņš uzskata, ka nav jāsteidzas parakstīt jaunu līgumu ar A.Žagaru, kurš operas direktora amatā bija līdzšinējos 15 gadus, jo „ļoti daudziem ir pretenzijas pret viņu kā par vadītāju, jo viņš vienmēr ir saimniekojis ar parādiem un tērējot naudu, kuras vēl nav. Turklāt pieteikšanās laiks konkursam bija ļoti īss, direktoru būtu jāmeklē rūpīgāk.”Viņaprāt, „vajadzētu reiz izgaisināt mītu par A.Žagaru gan kā par veiksmīgu vadītāju, gan veiksmīgu režisoru un uzņēmēju. Ilggadējā pieredze tandēmā - vadītājs A.Žagars un finanšu direktors N.Matutis - novedusi tikai pie operas parādiem. Finanšu direktoram vajadzētu iebilst pret nesaimniecisku rīcību, bet acīmredzot tā nav noticis. „Tas arī liecina, ka teātrī viss noteikts vienpersoniski gan mākslas, gan finanšu jomā,” norādīja A.Grunde, atgādinot, ka A.Žagars iejaucies arī teātra mākslinieciskajā darbībā, bieži vien nosakot, kas un ko dziedās, kurš un ko teātrī iestudēs.Turklāt teātra vadītājs nedrīkst būt interešu konfliktā, kad pats iestudē izrādes savā teātrī, aicina no ārzemēm dažādus māksliniekus un režisorus un pēc tam pats brauc uz turieni strādāt, iestudēt izrādes. „Teātris var tikai iegūt, ja šī vieta uz krīzes laiciņu paliks tukša,” rezumēja A.Grunde.Kā jau iepriekš ziņots, LNO orķestra arodbiedrība šogad vērsās pie iepriekšējās kultūras ministres Sarmītes Ēlertes, asi kritizējot operas direktora A.Žagara saimniekošanas veidu un prasot viņu atcelt no amata. Kultūras ministrija pirmoreiz operas vēsturē izsludināja konkursu uz šo amatu.Šodien, 23.decmebrī kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende līguma parakstīšanu ar A.Žagaru pagaidām ir atlikusi, ņemot vērā, ka viņas rīcībā ir nonākusi papildus informācija, kas liecina par, iespējams, nopietnām finanšu problēmām Kultūras ministrijas pārraudzībā esošajā iestādē, portālu Diena.lv informē ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Elīna Bīviņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izglītība ļauj justies drošāk

Pamazām tuvojas mācību gada noslēgums, un, kā jau parasti maijā, aktualizējas temats par to, vai ir vērts doties studēt un kāda ir augstskolas diploma vērtība darba tirgū.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē