Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

LOSP: Lauksaimniekiem šogad nepieciešams 21 miljona eiro valsts papildu atbalsts

Lai nodrošinātu līdzvērtīgus ražošanas apstākļus ar pārējiem Eiropas Savienības (ES) lauksaimniekiem, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) pieprasa konkrētu valdības rīcību, piešķirot nozarei šogad papildus vismaz 21 miljonu eiro, bet turpmākajos gados - vidēji 32 miljonus eiro ik gadu.

Kā aģentūrai LETA norādīja organizācijas vadītājs Edgars Treibergs, ES tiesību akti paredz iespēju dalībvalstīm piešķirt papildu valsts atbalstu atsevišķās nozarēs, ļaujot nodrošinātu līdzvērtīgus ražošanas apstākļus ar pārējiem Eiropas lauksaimniekiem.

Īpaši svarīgs papildu atbalsts ir piena un cūkkopības nozarēm, kas visvairāk ir cietušas no tirgus traucējumiem. Svaigpiena iepirkuma cena Latvijā ilgstoši ir zemākā ES, cūkgaļas ražošanas apjoms ES ir pieaudzis, bet eksports ir ievērojami krities Krievijas tirgus zaudējuma dēļ. Cūkgaļas tirgū izveidojusies situācija ar pārpalikumu un nepārtrauktu spiedienu uz cenām vienotajā ES tirgū.

"ES atvēlētais finansējums kompensē tikai nelielu daļu no lopkopības nozaru faktiskajiem zaudējumiem un nenodrošina līdzvērtīgu ražošanu ar pārējiem Eiropas lauksaimniekiem, tādēļ dalībvalstīm ir dota iespēja piešķirt atbalstu no savas valsts budžeta, tomēr šobrīd mūsu valsts šādu iespēju nav ieplānojusi, kas rada pamatotas bažas par nozares turpmāku attīstību," sacīja Treibergs.

Viņš atgādināja, ka valdība savā deklarācijā iepriekš norādījusi, ka meklēs iespējas sniegt sabalansētu finansējumu lauksaimniekiem. Tomēr pašreizējie budžeta plāni liecinot, ka 2016.gadā atbalsta apjoms lauksaimniecības nozarēm ir samazinājies, turklāt ar 2017.gadu atbalsts no valsts budžeta pagaidām vēl nav ieplānots.

Šāds valsts atbalsta papildinājums Latvijas lauksaimniekiem ir būtisks, jo tiešmaksājumu līmenis Latvijā uz vienu hektāru lauksaimniecības zemes joprojām ir zemākais ES un 2020.gadā tas sasniegs tikai 75% no ES vidējā līmeņa.

Kā ziņots, Latvijā platību maksājumu saņēmēju skaits ir 61 381. Vienotā platības maksājuma likme 2016.gada sezonā ir provizoriski 58 eiro par vienu hektāru, papildus tam zaļināšanas maksājuma likme provizoriski ir 34 eiro par hektāru.

Tikmēr Latvijai pieejamais atbalsta finansējums Lauku attīstības programmā 2014.-2020.gadam sasniedz 1,532 miljardus eiro. Tāpat 2015.gadā sākta Rīcības programma zivsaimniecības attīstībai, kas 2014.-2020.gadā zivsaimniekiem paredz finansējumu 183,6 miljonu eiro apmērā.

Kā ziņots, saskaņā ar lauksaimnieku aplēsēm Latvijā no 2014.gada augusta līdz šī gada augustam piena nozarē nekompensētie zaudējumi sasniegs 96 miljonus eiro, bet zaudējumi cūkgaļas nozarē - 24 miljonus eiro.

Tikmēr kopumā piensaimniecības 2015.gada nogalē saņēmušas vairāk nekā 43 miljonu eiro atbalstu, no kura ciltsdarbam piešķirti 23,36 miljoni eiro, atbalsts par slaucamajām govīm ir 12,38 miljoni, ES atbalsts - 7,6 miljoni, kā arī 7,15 miljonu eiro pārdalījums no 8,5 miljonu ES ārkārtas piešķīruma piensaimniecības un cūkkopības nozarei.

LOSP apvieno 65 lauksaimniecības nozaru un daudznozaru valsts līmeņa nevalstiskās organizācijas un kopumā pārstāv vairāk nekā 14 000 ražojošo lauksaimnieku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē