Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Melberga: Pret pavasara nogurumu

Pavasarī viss tik enerģiski aug un strauji mainās...

Pozitīvisma gars ielās dzen arvien vairāk skrējēju, un sporta zāles apmeklētāju pulks acīmredzami pieaug. Man ļoti grbētos iekļauties šajā sajūsmas pilnajā izaugsmē, taču, atklāti sakot, pavasara sākums ir fiziski grūtākais laiks gadā - kad brīžiem izkāpšana no gultas šķiet kā neiespējamā misija. To mēdz pamatot ar vitamīnu trūkumu organismā. Zinu, kas ir sabalansēts uzturs, un mēģinu to īstenot, jo esmu apņēmusies neķerties pie sintētiskajiem burciņu vitamīniem - manuprāt, cilvēkam jāspēj pilnvērtīgi dzīvot ar to, ko sniedz daba. Neticu, ka mūsdienās viss ir kļuvis sliktāk un vienīgā izeja ir kļūt atkarīgam no kādas industrijas. Vienkārši mēs esam kļuvuši paviršāki. Pret pasauli un arī pret sevi. Kārtējo rītu, lai pamostos, ķeroties pie sojas lates ar dubulto espresso kā pie glābšanas salmiņa un meklējot iedvesmu internetā rodamajā lasāmvielā, žurnālā Time uzgāju rakstu par iemesliem, kas, iespējams, liek justies visu laiku nogurušam.

  • Kad jūties noguris, tu basto treniņu. Bet katra laiskošanās uz dīvāna ievelk dziļāk apburtajā lokā, kurpretī pietiktu ar 20 minūtēm vieglu vingrojumu, lēna skrējiena vai vismaz pastaigas, lai liktu savai kardiovaskulārajai sistēmai darboties efektīvāk, kas savukārt nodrošinātu skābekļa un barības vielu piegādi smadzenēm.
  • Dienas laikā neuzņem pietiekami šķidruma, kas rada problēmas ar asins cirkulāciju, tās kļūst it kā biezākas, sirdij grūtāk tās pumpēt un no organisma neizvadās toksīni. Pieaugušam cilvēkam jāizdzer 1,5-2 litri dienā. Vislabāk dzert ūdeni, derēs arī zāļu tēja (kas nesatur kofeīnu) un kļavu, bērzu sula. Kafija, augļu sula un limonāde te neskaitās!
  • Dzelzs deficīts - tas nozīmē, ka kaut kas tomēr ar ēdienkarti nav kārtībā vai arī slodze ir par lielu un šķīvja saturs jāpārskata. Dzelzs atbild par skābekļa piegādi šūnām un, ja tās trūkst, tu kļūsti slābans, nespēj koncentrēties, esi viegli aizkaitināms. Ēd vairāk pākšaugu, zaļumu un zaļo dārzeņu, biešu, riekstu, svaigo nātrīšu, spinātu, neaizmirstot arī par C vitamīnu, jo tas dzelzij palīdz labāk uzsūkties organismā.
  • Tu jūties sanīcis jau no paša rīta un nav apetītes, un izlaid brokastis, bet tas nozīmē neproporcionāli noslogot organismu, jo arī miegā norit dzīvības procesi, kam tiek tērēta enerģija. Un enerģijas avots ir uzturs. Ja regulāri no rīta negribas ēst, iespējams, kaut kas nav kārtībā ar miega higiēnu. Kaut pāris karošu jogurta vai banāns brokastīs iekustinās enerģijas līmeni un liks darboties efektīvāk.
  • Glāze vīna saldākiem sapņiem? Gluži otrādi, alkohols nomāc centrālās nervu sistēmas darbību, apmānot to - simulē sedatīvu efektu, kaut patiesībā liek sarosīties adrenalīnam un tu pamosties nakts vidū, nespējot ne iemigt no jauna, ne moži celties augšā.
Ticu, ka sastāvam ne tikai no gaļas masas un ķīmiskajām reakcijām, bet esam kas vairāk, kopīgi rezonējot universālā enerģiju plūsmā, tāpēc man šķiet svarīgi uzņemt pozitīvu, dzīvu spēku, kura viens no iegūšanas veidiem ir arī uzturs, tāpēc vērts likt uz sava šķīvja svaigus un bioloģiski audzētus gardumus.

Top komentāri

Luvra
L
I.Melberga, vispirms, sakārto pati savu prātu un miesu, un tad dod padomus citiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē