Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Mikiško: Nevar bezgalīgi ņirgāties par pedagogiem

"Nevar bezgalīgi ņirgāties par pedagogiem. Plāni ir, bet tie netiek pildīti," trešdienas rītā LNT raidījumā _900 sekundes _sacīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško.

Viņa uzsvēra, ka primāri valdībai ir jādomā par izglītību. Vienlaikus viņa atzina, ka arī citām jomām nevajadzētu atņemt finansējumu, piemēram, veselības aprūpei. "Valdībai pirmais ir jādomā par izglītību. Ja tagad neieliks naudu, nebūs ar ko strādāt," sacīja I.Mikiško.

"Tā ir tā negatīvā ziņa, ka valsts no vienas puses sola atbalstīt izglītību, bet pieaguma nav. Neredzam, kā tiks motivēti jaunie pedagogi," atzina LIZDA priekšsēdētāja. Viņa sacīja, ka tas, kas tika solīts pedagogiem šogad, ir izpildīts, bet tas nav tas, kas gaidīts.

Jautāta, kā viņa vērtē jauno izglītības un zinātnes ministru Vjačelsavu Dombrovski (Reformu partija), I.Mikiško atzina - grūti vērtēt, jo viņš ministra amatā tikai nedaudz vairāk kā 100 dienas. "Kļūdas sākās Kīļa kunga laikā, kad pateica, ka nauda nav vajadzīga. Negribētu tādā veidā vērtēt. Mums ir vienlaga, kurš pielaidis kļūdu, bet valdība ir atbildīga atrisināt problēmu. Ticam, ka atrisinās. Jāredz rezultāts, nevis jāmeklē vainīgais," sacīja I.Mikiško.

Uz jautājumu, kādi varētu būt skolotāju protesti, I.Mikiško sacīja, ka ļoti plaši. Viņa tomēr atzina, ka tie nav galēji risinājumi un par to ir jārunā. "Saturīgas sarunas var vest pie pozitīva risinājuma," sacīja I.Mikiško.

Raidījumā viesojās arī premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība), kurš uzsvēra, ka pirmā lieta, ko vēlas redzēt no Izglītības un zinātnes ministrijas, ir skaidri un precīzi aprēķini. "Diemžēl aprēķini katru dienu ir savi. Līdzekļi, lai nodrošinātu pedagogu algas, ir. Bāzes izdevumi ir par 9 miljoniem latu varāk nekā šogad. Runāt par pedagogu algu samzinājumu nav pamata," sacīja V.Dombrovskis.

Kā vēstīts, pedagogu atalgojums pieaugs no šā gada 1.septembra. Atkarībā no kvalifikācijas pakāpes tiks paredzētas piemaksas, proti, 3. kvalifikācijas pakāpei būs 8% piemaksa no zemākās pedagogu algas likmes, 4.pakāpei - 20%, bet 5.pakāpei - 25%.

Jau ziņots, ka nākamā gada valsts budžeta sagatavošanas procesā premjers V.Dombrovskis un finanšu ministrs Andris Vilks otrdien veltīja kritiskus vārdus izglītības un zinātnes ministram Vjačeslavam Dombrovskim.

V.Dombrovskis cer, ka ministrs spēs koriģēt savu darba stilu un aprēķinus. "Ja nekas nemainīsies, sekas vērtēsim," sacīja premjers, atbildot uz jautājumu, vai izglītības ministru varētu atlaist. "Vakar visi ministri budžetu atbalstīja, reģistrēts tikai viena minstra īpašais viedoklis, kurš pats visu laiku maina prasības," piebilda premjers. Viņš sacīja, ka tagad ministrijas tehniski var sākt strādāt pie budžeta pieņemšanas. "Vienīgais atvērtais jautājums ir pasākumi, kas nepieciešami demogrāfijas uzlabošanai," atzina Ministru prezidents.

"Pašreiz nav nekādu indikāciju, ka Saeima neapstiprinās budžetu," sacīja V.Dombrovskis.

Ministru prezidents arī noliedza, ka Vienotības vadītajās ministrijās algas kāpušas visstraujāk.






Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Budapešta izvēļu priekšā

Līdztekus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kuras norisināsies no 6. līdz 9. jūnijam un kurās vērā ņemami panākumi tiek prognozēti labējiem un arī eiroskeptiskas ievirzes politiskajiem sp...

Dzīvei reģionos trūkst lobija

Latvijas galvaspilsētā un tās tuvumā iedzīvotāju labklājība ir augstāka un biznesa dinamika – intensīvāka nekā attālākajās pašvaldībās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē