Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Nātriņš: Jebkura cita atbildīga amatpersona rīkotos tāpat kā Zakulis

Jebkura cita atbildīga amatpersona rīkotos tāpat kā līdzšinējais Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Kristaps Zakulis - atkāptos no amata. Šī amata specifika prasa labu reputāciju institūcijas vadīšanai, un ir jāatkāpjas, ja tiek konstatētas problēmas pārraugāmajā sektorā pat tad, ja amatpersona pie tā nav vainojama, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Banku Augstskolas pētniecības direktors Andris Nātriņš.

Viņaprāt, tāda ir FKTK priekšsēdētāja amata specifika, līdzīgi kā civilizētā valstī ministriem ir pienākums konkrētās situācijās atkāpties no amata. Šādi principi īpaši attiecas arī uz spēka un drošības struktūrām, viedokli pauda finanšu jomas zinātājs.

Nātriņš vērtēja, ka līdz šim FKTK priekšsēdētāja amatā Zakulis "tīri labi tika galā" ar amata uzdevumiem, viņa kompetences bija atbilstošas amatam, un Zakulis ļoti labi saprata, kas no viņa šajā amatā tiek sagaidīts.

Banku Augstskolas pētniecības direktors vērsa uzmanību, ka Latvijā ir ārkārtīgi specifisks banku sektors, proti, ir liels segments to banku, kuras apkalpo nerezidentu klientus, augsta riska klientus. Šādos apstākļos ir lielāka risku varbūtība, līdz ar to jābūt gatavam attiecīgi reaģēt. Brīžiem veidojas situācijas, kad risku sekas ir spilgtāk manāmas, veidojas dažādu nosacījumu kombinācijas, piemēram, vienlaikus atklājas vairāki problēmu gadījumi. Ja vienas un otras banku darba nepilnības atklātos ar lielāku intervālu, tad, iespējams, Zakulim tā nebūtu jāreaģē, pieļāva Nātriņš.

Vaicāts, kādām kompetencēm būtu jāpiemīt nākamajam FKTK vadītājam, Nātriņš atzina, ka arī nākamajam šī amata ieņēmējam būs jārēķinās ar tiem pašiem riskiem, ar ko bija jārēķinās Zakulim, jo tuvākajos gados banku segments nemainīsies, proti, sektorā ir daudz nerezidentu, un arī turpmāk pastāvēs ar tiem saistītie riski. Viena no iespējām riskus mazināt varētu būt kopīgi ar tirgus dalībniekiem motivēt bankas mazliet mainīt biznesa modeļus, proti, rūpīgāk atlasīt klientus, orientēties uz "kvalitatīvāku klientu" apkalpošanu, koncentrēties uz turīgo klientu apkalpošanu.

Kā ziņots, līdzšinējais FKTK vadītājs Zakulis šodien paziņoja par atkāpšanos no amata, norādot, ka FKTK priekšsēdētāja amats ir uzticības amats un atkāpšanās mazinās aizdomu, baumu un šaubu ēnu pār FKTK.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē