Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Nepalikt apmierinātiem ar to, ka esam tikai vidēji labi

Bijusī izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile intervijā Annai Strapcānei.Fragments no intervijas:Ar kādām emocijām atstājat ministres amatu?

Jau pagājušā gada nogalē bija skaidrs, ka es neturpināšu darbu, un es ar to rēķinājos. Tagad ir iespēja mazliet ievilkt elpu, bet, protams, es biju rēķinājusies ar četru gadu darbu. Mazliet vairāk nekā gads ir ļoti, ļoti īss laika periods, lai pabeigtu ieceres.

Kas ir tie darbi, kurus jums šajā laikā izdevās izdarīt un kuri jāturpina jaunajam ministram?

Neviens process izglītībā neilgst vienu gadu, līdz ar to tie darbi, ko es iesāku, jau bija ar lielākām vai mazākām iestrādnēm. Attiecīgi tagad kaut kas ir izdarīts un kaut kas ir jāturpina. Runājot par pirmsskolu, te diemžēl vairāk ir iesāktā nekā izdarītā. Problēmas saistās tieši ar pedagogu atalgojumu, kas izgaismojās, gatavojot jauno modeli. Tiklīdz mēs mēģinām kaut ko darīt ar vispārizglītojošo skolu pedagogu algām, pilnīgi noteikti rodas jautājums, ko iesākt ar pirmsskolas pedagogiem. Ja algu palielinām, tad jautājums - kur tam ņemt naudu un vai to var atrast pašvaldību vai valsts budžetā? Tas ir ārkārtēji jūtīgs jautājums, par ko runās jaunā valdība. Šo es redzu kā vienu no pirmajiem steidzami politiski risināmiem jautājumiem.

Kādi ir nākamie?

Attiecībā uz vispārizglītojošām skolām augstākā līmenī izdevās pavirzīt diskusiju par izglītības kvalitāti. Latvijas izglītības sistēma starptautiskos vērtējumos ir vidēji laba, bet ir ārkārtīgi negatīvas tendences. Proti, atšķirību palielināšanās starp pilsētu un lauku skolām, un ļoti, ļoti mazs procents to izglītības sasniegumu, kurus var saukt par izciliem. Izcilība kā spēja kritiski domāt, pieņemt lēmumus, spēja sintezēt jaunas zināšanas, spēja radīt kaut ko jaunu. Mūsu sistēma diemžēl ir sekmīga, lai cilvēkus sagatavotu vidēji labi, bet salīdzinājumā ar citām valstīm mēs neesam sekmīgi, tieši dodot iespēju cilvēkiem krietni vairāk attīstīt savu potenciālu. Šis ir izaicinājums - nepalikt apmierinātībā ar to, ka esam vidēji labi.

Šadurski nozare atceras kā ministru, kas pievērsās mazākumtautību skolām. Viņam tas būtu jādara arī tagad, domājot par proporcijas palielināšanu par labu mācībām latviešu valodā?

Domāju, ka šis virziens ir pareizs, jo īpaši vidējās izglītības posmā. Tad redzēs, vai tā būs viena no viņa prioritātēm.

Visu interviju lasiet pirmdienas, 15.februāra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē