Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pilnīgi nevajadzīgs skandāls

Izcēlies diplomātisks skandāls starp Poliju un divām tās kaimiņvalstīm – Lietuvu un Ukrainu, kuru attiecībās ar Varšavu pastāv virkne nenogludinātu vēsturisku pretrunu.

Polija, kura nākošajā gadā gatavojas svinēt valsts atjaunošanas simtgadi, par godu šim notikumam vēlas laist klajā arī jaunu valsts pasi, kuras lappusēs paredzēts attēlot valsts vēsturei un neatkarības atjaunošanai nozīmīgus simbolus. Kādus tieši, paredzēts izšķirt ar interneta balsojumu starpniecību. Vienlaikus starp simboliem, kas pretendē uz iekļūšanu valsts jaunās pases lappusēs, ir Viļņas Svētie vārti, kas pie mums vairāk zināmi kā Austras vārti, un Ļvovas Ērglēnu memoriāls.

Šeit jāpaskaidro, ka Svētajos vārtos vēl kopš Polijas un Lietuvas kopvalsts (Rečpospoļitas) laikiem ir izvietota ne tikai Polijas un Lietuvas, bet visiem katoļiem viena no nozīmīgām svētbildēm – Žēlastības Dievmātes svētbilde, kurai tiek piedēvētas dziedinošas spējas. Savukārt Ērglēnu memoriāls ir kapsēta un piemiņas vieta 1918.–1919. gada poļu – ukraiņu kara laikā kaujās ar Galīcijas armiju kritušajiem poļu brīvprātīgajiem – Ļvovas aizstāvjiem, kā arī vēl citiem šā kara laikā kritušajiem poļu karavīriem. Savukārt par Ērglēnu memoriālu tas tiek dēvēts tādēļ, ka pilsētas aizstāvju rindās netrūka arī sieviešu un zēnu, tostarp skautu jeb ērglēnu, no kuriem daudzi krita kaujās un ir apglabāti memoriālā. Polijā Ļvovas aizstāvēšana tiek uztverta līdzīgi kā pie mums kaujas pret Bermontu.

Tajā pašā laikā nedz lietuviešiem, nedz ukraiņiem Polijas entuziasms, pieklājīgi izsakoties, neizraisa nekādu sajūsmu, galvenokārt vēsturisko peripetiju dēļ. Gan Viļņa, gan Ļvova starpkaru posmā bija iekļauta Polijas sastāvā, turklāt nepavisam ne balstoties uz abpusēju piekrišanu. Attiecīgi arī Viļņā un Kijevā pastāv bažas, ka Varšava ar šādu simbolisku soli cenšas atgādināt par savām lai arī neoficiālajām, tomēr pretenzijām uz šīm pilsētām un teritorijām.

Šīs bažas vēl vairāk pastiprina fakts, ka Polija pēdējā laikā ir spērusi virkni oficiālu un neoficiālu soļu, kurus ir grūti traktēt citādi kā Varšavas vēlmi ja ne gluži atjaunot Poliju no jūras līdz jūrai, tad vismaz kļūt par to valsti, kas nosaka visa Austrumeiropas un daļēji arī Balkānu reģiona politiku. Pateicoties šādam fonam, simtgades pasu projekts vairs nepavisam nešķiet tik nevainīga iecere, kā to mēģina pasniegt oficiālās amatpersonas. Šī iemesla dēļ, lai kādas ieceres arī neatrastos šā projekta pamatā, Varšavai tomēr vajadzētu izvairīties no vēsturiski jutīgu tēmu cilāšanas bez to saskaņošanas ar kaimiņiem. Vēl jo vairāk tamdēļ, ka galvenā dividenžu guvēja no šīm nesaskaņām ir Krievija, kuras prese ar interesi seko līdzi notiekošajam.

Top komentāri

Randy, BR-Deutschland & Latvija, €U
R
Polija pēdējā laikā ir spērusi virkni oficiālu un neoficiālu soļu, kurus ir grūti traktēt citādi kā Varšavas vēlmi ja ne gluži atjaunot Poliju no jūras līdz jūrai, tad vismaz kļūt par to valsti, kas nosaka visa Austrumeiropas un daļēji arī Balkānu reģiona politiku. >>>>>>>>>>> Aciimredzot Juus, cieniitais, domaajat 'Intermare' projektu, kursh radaas 20. gs saakumaa, lai ar militaaro savieniibu no Baltijas liidz Melnajai juurai nodroshinaatu pretsparu vanjku-boljsheviku krievijai. Diemzheel toreiz shis projekts 'izpleeneeja', daljeeji pateicoties taadu miikstmieshu kaa cien. Latvijas Republikas Prezidenta Dr. K. Ulmanja miikstmiesiibai. Diemzheel. Latvijas zaudeejumi 2. Psaules kara ietvaros buutu nedaudz mazaaki, politiskie ieguvumi - milziigi. Arii shodien 'Intermare' projekts buutu noziimiigs, un ja tas vareetu balstiities uz kaadu vienu Valsti - tad taa viennoziimiigi ir Polija. Viennoziimiigi.
brandy
b
Mēs jau esam ES, tur mūs, pēc visa spriežot, gaida nāve, ja tikai ES nesabruks... Bet Ukraina iet bojā tādēļ, ka akli klausa ASV. pat caurkritušdo gruzīnu (dzimtenē meklētu kriminālu apsūdzību dēļ) Saakašvili iecēla par gubernatoru
Rompeja direktīvas
R
Kā teica komisāru priekšnieks van Rompejs, tauatas un dzimtenes jēdzieni jāizmet mēslainē. Pienāks kārta arī visām ES valstīm nokļūt mēslainē??
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē