Laika ziņas
Šodien
Migla

pilns vēstules teksts - Lembergs prasa NATO ģenerālsekretāram atvainoties Latvijai un Ventspils pilsētai

NATO Ģenerālsekretāram Andersam Fogam Rasmusenam

Latvijas Republikas ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam

Latvijas Republikas aizsardzības ministram Raimondam Vējonim 

Protesta vēstule par NATO militārpersonu nepiedienīgu uzvedību

No 9.maija līdz 22.maijam Latvijas teritoriālajos ūdeņos notiek starptautiskās Jūras spēku mācības Open Spirit 2014, kuru mērķis ir meklēt un iznīcināt Baltijas jūras dzelme no Pirmā un Otrā pasaules kara saglabājušos sprādzienbīstamos priekšmetus. Šī pasākuma ietvaros divas dienas - 10. un 11. maijā ventspilniekiem un pilsētas viesiem bija iespēja apskatīt Ventspils ostas ielas promenādē pietauvotos vairāk nekā 20 starptautiskajās mācībās Open Spirit 2014 iesaistītos kuģus no 13 valstīm un divām starptautiskām mīnu kuģu grupām.

Diemžēl uzturēšanās laikā Ventspilī karakuģu apkalpes locekļu uzvedība publiskajās vietās bija absolūti nepieņemama -militārpersonas dernonstrēja ārkārtīgi zemu vispārējās kultūras līmeni un ar savu uzvedību rupji pārkāpa gan Latvijas Republikas likumus, gan Ventspils pilsētas domes saistošos noteikumus Ventspils pilsētas sabiedriskās kārtības noteikumi, tādējādi izrādot pilnīgu necieņu pret Latviju kā suverēnu valsti un tās tautu. Tā kā daļa militārpersonu ignorēja Latvijas Republikas likumus, viņu uzvedība drīzāk atbilst okupantu uzvedībai. 

Ventspils pilsētas Pašvaldības policijā fiksēts, ka laikā no 9.-11.maijam sodītas 23 personas no NATO karakuģiem, tostarp 13 sodītas par alkohola lietošanu sabiedriskās vietās un 10 ­par nepiedienīgu uzvedību (urinēšanu un vemšanu) sabiedriskās vietās. Jāatzīmē, ka tik izaicinoša uzvedība, kā to apliecina iepriekš minētais, no NATO militārpersonu puses, līdz šim Ventspilī nebija novērota. Salīdzinājumam - ikgadējos Ventspils Pilsētas svētkos, kas norisinājās no 2013.gada 2.-4.augustam un kurus apmeklēja ap 130 tūkstošiem viesu, tostarp vairāk nekā 10 tūkstoši ārvalstu pilsoņu, par alkohola lietošanu sabiedriskās vietās sodītas 7 personas, bet par nepiedienīgu uzvedību -5 personas. 

Ir pilnīgi skaidrs, kas notiktu ar Ventspili, ja militārpersonas ar šādiem uzvedības standartiem uzturētos pilsētā pastāvīgi -Ventspils būtu apvemta un nourinēta pilsēta.

Pēc šis vizītes Ventspils pilsētas pašvaldībai rodas pamatotas bažas par to, vai šādas NATO karakuģu vizītes ir drošas sabiedrībai. Ņemot vērā militārpersonu uzvedību un to, ka Ventspils ostā pietauvotie kuģi ir militāra tehnika ar attiecīgu bruņojumu, kurš var prognozēt, kādus draudus iedzīvotājiem var radīt militārpersonas, kuru rīcībā ir šāds bruņojums, ja tās ir tādā alkohola reibuma pakāpē, ka nespēj kontrolēt savu rīcību? Tāda izaicinoša un nepiedienīga daļas NATO militārpersonu uzvedība liek aizdomāties, vai NATO ir Latvijas sabiedrības aizstāvji vai drīzāk drauds?

Jāatzīmē, ka šis nav vienīgais NATO militārpersonu izaicinošas rīcības piemērs, tā, piemēram, pagājušā gada jūlijā NATO iznīcinātājs bez jebkāda iemesla imitēja uzbrukumu Ventspils neapbruņotiem bērniem, sievietēm un sirmgalvjiem, tādējādi radot apdraudējumu un demonstrējot klaju necieņu Ventspils iedzīvotājiem.

Lūdzu turpmāk tādas NATO militārpersonas, kuru uzvedības standarti stipri atšķiras no sabiedrībā vispārpieņemtajiem, un izrāda klaju necieņu pret Latvijas valsti, tās likumiem un tautu, neapgrūtināt Ventspili un tās iedzīvotājus ar savu klātbūtni.

Lūdzu NATO Ģenerālsekretāru Andersu Fogu Rasmusenu atvainoties Latvijas valstij, tautai, Ventspils pilsētai un ventspilniekiem.

Ventspils pilsētas domes vārdā A. Lembergs


Top komentāri

Vita
V
Pareiza Lemberga rīcība. Īsts Ventspils saimnieks. Kaut katrā pilsētā tāds būtu
valda
v
Lembergs ka Putins iedomajas ka Ventspils ir viņa ipašums ,viņam trauce ANO lai istenot savus planus ar krieviem.NODEVEJS,KAUNS latvijai ka nemak sagaidit glabejus.Es vismaz guļu mierigi kamēr NATO ir LATVIJA.paldies viņiem ka tadi ir.
Uldis Sēne
U
Malacis! Visu cieņu Lembim par šo vēstuli!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē