Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Poligrāfijas nozares eksperts: plānotais nodoklis pārsniedz resursu cenas divas reizes

Vides aizsardzības un reģionālās ministrijas (VARAM) plānotais dabas resursu nodoklis drukātajiem reklāmas materiāliem ir nesamērīgs un aptuveni divas reizes pārsniedz papīra vidējo tirgus cenu tonnā, norāda Reneprint Poligrāfija valdes loceklis Mārtiņš Ramiņš.

"Šā nodokļa apmērs klaji demonstrē ierēdņu nekompetenci. Papīra cena tirgū ir no 400 līdz 1000 eiro par tonnu, kamēr plānotais nodoklis ir 91 santīms kilogramā, tas ir 910 lati jeb vairāk nekā 1200 eiro par tonnu. Tas ir neadekvāts sadārdzinājums," paskaidroja Ramiņš.

Ramiņš atgādināja, ka šīs pārmaiņas skars ne tikai poligrāfijas nozari vien, kādēļ diezin vai budžetā būs sagaidāms vēlamais efekts. 

"Poligrāfijas nozares asociācija ir publiski paudusi, ka drukas apjoms varētu potenciāli samazināties par 70%, kas nozīmē dramatisku kritumu arī reklāmas materiālu izplatītājiem. Piemēram, arī „Latvijas Pasts”, kuru valsts aizvien dotē un kuram zināmu ienākumu daļu veido tieši reklāmas materiālu izplatīšana," norādīja Ramiņš.

Jau vēstīts, ka publiski izskanējusi informācija, ka VARAM ir sagatavojusi izmaiņas likumā par dabas resursu nodokli (DRN), plānojot piemērot reklāmas izdevumu un materiālu kilogramam Ls 0,91 nodokli.

"Lai arī likuma projektā teikts, ka nodoklis netiks piemērots reklāmas materiāliem, kas tiek eksportēti, es neredzu iemeslu, kādēļ būtu jāgremdē vietējais tirgus. Šajā gadījumā, zinot VARAM ministra Sprūdža iepriekšējo darba pieredzi, rodas iespaids, ka līdz ar šo atklāti tiek lobēta IT industrija. Tomēr ierēdņi ir piemirsuši, ka Latvijā ir virkne mazturīgo, kuriem interneta nav, un ka internetu nelieto vai tas nav pieejams aptuveni trešdaļai valsts iedzīvotāju. Caurmērā tieši šai grupai reklāmas materiāli ar dažādiem cenu atlaižu piedāvājumiem ir vissvarīgākie," teica Ramiņš.

Poligrāfijas nozare pērn bija viena no augošākajām Latvijā – tās apgrozījums 2012.gadā eksporta tirgos palielinājās par aptuveni 24%, bet Latvijā – par 8,2%, kopā sasniedzot 170 miljonus latu. No kopējā apgrozījuma 98 miljonus latu veidoja eksports, bet 72 miljonus – vietējais tirgus.

Reneprint Poligrāfija ir viena no lielākām Latvijas poligrāfijas nozares uzņēmumu grupām, kas eksportē aptuveni 65% no savas produkcijas. Atbilstoši laikraksta „Dienas Bizness” Uzņēmumu TOP 500 „Reneprint Poligrāfija” 2011. gadā ir uzrādījusi visstraujāko apgrozījuma pieaugumu starp visiem poligrāfijas nozares uzņēmumiem Latvijā, sasniedzot teju deviņus miljonus latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē