Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Prezidents uzrunā atgādina par savām likumdošanas iniciatīvām

Valsts prezidenta Andra Bērziņā uzruna grāmatas Satversmes ievads un 1.nodaļas komentāri atvēršanas svētkos.Ļoti cienījamā Saeimas priekšsēdētāja!Augsti godātais rektora kungs!godājamie grāmatas autori,ekselences, ministri,dāmas un kungi!Man ir patiess prieks šodien Jūs sveikt ar nozīmīgu notikumu –_ _Satversmes ievada un 1.

nodaļas komentāru grāmatas atvēršanu. Vārdi, kas īsi raksturo 1.nodaļas būtību: neatkarība, demokrātija, republika, tauta, valsts teritorija, valoda, karogs. Izsaku atzinību šīs grāmatas komentāru autoriem par padarīto apjomīgo darbu, kas Latvijas primārajā tiesību avotā – Satversmē - veikuši pantu padziļinātu zinātnisku izpēti. "Satversme" ir Ata Kronvalda jaundarināts vārds, kuru viņš pats raksturo tā: "Sauksim visus likumus, visas dažādas tiesas un citas valsts ieriktēšanas miera un kara laikos, pie kuriem varam pietverties un kuri pašu valsti satur cieši kopā, par valsts satversmi." Vēl nesen tika grozīts Satversmes ievads, kura izstrādes gaitā arī tika apspriesta pamatlikumā pieminēto jēdzienu vēsturiskā izcelsme. Tieši komentāri palīdz konkretizēt pantu izpratni tiesību zinātnē un praksē, Satversmes komentāri uzlabo izpratni ne tikai juridiskajiem speciālistiem, bet arī visai sabiedrībai. Īpaši nozīmīga Satversmes 1.nodaļas zinātniskā izpēte, jo tiesību zinātnē ir atzīts, ka visi 1.nodaļas panti, kas grozāmi vien tautas nobalsošanā, ir Satversmes normas, uz kuru idejām veidota pārējā Satversme, visa Latvijas valsts iekārta un tiesību sistēma kopumā. Kā jau minēju iepriekš - Satversmes pirmā nodaļa, kas sastāv no ievada un četriem lakoniskiem pantiem, apraksta ļoti būtiskos valststiesiskās identitātes elementus - Latvijas valsts teritoriju, Latvijas tautu, Latvijas suverēnās valsts varas īstenošanu. Ne velti divi Satversmes panti ilgu laika posmu tikuši arī īpaši izcelti Saeimas ēkas iekšējā noformējumā - Satversmes 1.pants un 2.pants ir tikuši iestrādāti plāksnēs, kas no pirmās Saeimas sēdes 1922.gada 7.novembrī, līdz pat Saeimas darbības pārtraukšanai 1934.gadā atradās aiz Saeimas prezidija.Ir uzsākts darbs pie Satversmes trešās un ceturtās nodaļas komentāru izstrādes, kas veltīta Valsts prezidenta institūtam un Ministru kabinetam. Arvien biežāk tiek runāts par nepieciešamību mainīt attiecības starp dažādiem valsts varas atzariem. 11.Saeimā iesniedzu likumdošanas iniciatīvu, kas saistīta ar izmaiņām Satversmē, lai stiprinātu izpildvaru. Aicinu 12. Saeimu izvērtēt šādu grozījumu nepieciešamību.Novēlu jums visiem veiksmīgu šo pasākumu, bet autoriem - radošu darbu, strādājot pie turpmākajiem Satversmes komentāriem!Paldies!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē