Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Reformu partija: Reformām ostās jākļūst par visas valdības prioritāti

“Pasaules Bankas ekspertu starpziņojums apliecina, ka Reformu partijas rosinātā diskusija par Latvijas ostu pārvaldības uzlabošanu ir vitāli nepieciešama, lai mūsu ostas spētu saglabāt esošo lomu reģionā un sākt atgūt desmit gadu laikā zaudētās pozīcijas,” norāda Reformu partijas valdes pārstāve Sandra Sondore-Kukule.

“Latvijai ir izcils potenciāls attīstīt ostu darbību, taču nesakārtotas pārvaldības sistēmas un ilgtermiņa stratēģiju trūkuma dēļ ostas zaudē savu konkurētspēju sīvā cīņā ar citām reģiona ostām. Pasaules Bankas eksperti ir norādījuši uz tām pašām problēmām, uz kurām Reformu partija vērsa uzmanību jau pirms pusotra gada,” uzsver S. Sondore-Kukule.

“Mēs ceram, ka ostu darbības uzlabošana tagad kļūs par visas valdības prioritāti. Vienīgais veids, kā vairot valsts budžeta ienākumus, lai nodrošinātu papildus finansējumu sociālajai sfērai, izglītībai un kultūrai, ir veicināt ekonomikas izaugsmi. Un Latvijas ostām ir iespēja kļūt par valsts ekonomikas dzinējspēku, nevis “savējo” barotavu. Lai tas notiktu, arī visiem valdības partneriem jāvienojas par pozitīvu pārmaiņu veikšanu ostu darbībā,” saka S. Sondore-Kukule.

Šodien notikušajā Pasaules Bankas (PB) ekspertu sagatavotā starpziņojuma prezentācijā tika atzīts, ka pēdējo 10 gadu laikā Latvijas ostas ir zaudējušas zināmu tirgus daļu savā reģionā: no 37% - 2000.gadā uz 21 % - 2012.gadā.

Kā galvenos trūkumus ostu pārvaldībā PB eksperti min analīzes trūkumu par konkurējošo ostu darbību, par termināļu darbības efektivitāti un kravu plūsmām. Tāpat eksperti vērš uzmanību uz to, ka nav pētīta dzelzceļa infrastruktūras pieejamības ietekme uz ostas konkurētspēju. Starpziņojumā arī atzīmēts, ka Latvijas ostās nav veikta konsekventa pieejamo struktūrfondu līdzekļu piesaistes plānošana, izņemot Kohēzijas fonda finansējumu.

PB īpašu uzmanību veltījuši ostu teritoriju izmantošanai, norādot, ka pašlaik zemes iznomāšana notiek necaurskatāmi, netiek rīkoti atklāti konkursi un nav noteikti zemes izmantošanas kritēriji un minimālās aktīvās darbības prasības.

Runājot par ostu pārvaldības sistēmu, PB eksperti ir norādījuši, ka pašreizējā sistēma noved pie tā, ka pašvaldības pārstāvji ostu valdēs darbojas neierobežotu laiku, jo nepastāv nekādi kritēriji vai limiti šajā jomā, savukārt valdības pārstāvji mainās pārāk bieži izmaiņu pēc, kas notiek valdības sastāvā. Tāpat eksperti uzsvēruši, ka ostu valdēs trūkst speciālistu ar nozares privātā sektora pieredzi.

Kā galvenos nākotnes riskus PB pārstāvji min Krievijas ostu aktivitātes pieaugumu un darbu, piesaistot jaunas kravu plūsmas, konteineru kravu lomas pieaugumu un nepieciešamību pēc drošas dzelzceļa infrastruktūras pieejamības.

Lai panāktu uzlabojumus ostu darbībā, Pasaules Banka iesaka veikt izmaiņas ostu pārvaldības sistēmā, nodrošināt caurskatāmu ostu zemes iznomāšanu, rīkot atklātus konkursus par zemes nomu un veikt termināļu darbības monitoringu, noskaidrojot, vai to darbība atbilst sākotnēji norādītajiem mērķiem.

Šodien prezentētais Pasaules Bankas pētījuma informatīvais ziņojums bija tikai starpposms un gala ziņojums plānots prezentēt šā gada vasaras vidū.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē