Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Reskājs: Tiešas mēru vēlēšanas paaugstinās iedzīvotāju uzticēšanos vietējai varai

Lai palielinātu iedzīvotāju uzticēšanos vietējai varai, ir jāievieš tiešas pašvaldību mēru vēlēšanas, portālam Diena.lv norādīja Saeimas Saskaņas centra (SC) frakcijas deputāts Vladimirs Reskājs.

Saeima ceturtdien noraidīja likumprojektu "Par pašvaldību mēru vēlēšanām", kuru sagatavojusi SC frakcija. Likumprojekts paredz, ka no 2017. gada kardināli mainītos pašvaldību vadītāju ievēlēšanas kārtība.

Pašlaik pašvaldību vadītājus no sava vidus ievēl pilsētu un novadu domju deputāti, taču SC rosināja ieviest tiešas mēru vēlēšanas, kurās par kandidātiem balsotu parastie pilsoņi. Par mēru tiktu ievēlēts kandidāts, kurš saņemtu vēlētāju absolūtā vairākuma (vairāk nekā 50%) atbalstu.

"Pašvaldību vēlēšanās šobrīd pilsoņi atdod savas balsis partiju sarakstu deputātu kandidātiem. Pēc tam pilsētas vai novada deputātu vairākums veido valdošo koalīciju, un no sava vidus aizklātā balsojumā ievēl domes priekšsēdētāju. Vienkārši vēlētāji, konkrētās teritorijas iedzīvotāji nekādi nevar ietekmēt šo lēmumu. Tāpēc par domes priekšsēdētāju var kļūt deputāts, kuram nav atbalsta un autoritātes iedzīvotāju vidū," saka likumprojekta autors V.Reskājs.

"Domāju, visi vēl atceras arī skaļo skandālu 2006.gadā, kad par balsojumu domes priekšsēdētāja vēlēšanās  Jūrmalā deputātiem tika piedāvāts kukulis. Pašreizējā sistēma ļauj ekonomiskajiem  grupējumiem, kas lobē savas intereses, izmantojot deputātus, nodrošināt "vajadzīgā" kandidāta ievēlēšanu. Vienlaikus mērs, kuru ievēlējuši deputāti, nav patstāvīgs savos lēmumos, jo viņš ir atkarīgs no domes vairākuma, kas var viņu atcelt no amata. Spēkā esošā sistēma veicina bezgalīgus politiskos tirgus, kuros pašvaldības deputāti dažkārt aizmirst, ka viņu galvenais uzdevums ir strādāt iedzīvotāju labā," pauž deputāts.

Vladimirs Reskājs uzskata, ka, lai palielinātu iedzīvotāju uzticēšanos vietējai varai, ir jāievieš tiešas pašvaldību mēru vēlēšanas. Viņaprāt, šādai pašvaldību vadītāju ievēlēšanas sistēmai ir virkne priekšrocību. Mērs vēlētāju priekšā būtu personiski atbildīgs, viņam būtu jārūpējas par savu reputāciju, lai tiktu ievēlēts atkārtoti, kā arī jāstrādā iedzīvotāju interesēs, jārisina pilsētas vai novada  reālas problēmas. Tiešas vēlēšanas izslēgtu iespēju, ka amatā nokļūtu cilvēks, kurš ticis ievēlēts intrigu vai politiskā tirgus ceļā, teic V.Reskājs. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē