Laika ziņas
Šodien
Sniegs
Rīgā 0 °C
Sniegs
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Sārts: Nevajadzētu pārspīlēt bažas saistībā ar Zapad 2017

Drošības riski saistībā ar vērienīgajām Krievijas un Baltkrievijas militārajām mācībām Zapad 2017 eksistē, taču bažas nevajadzētu pārspīlēt, otrdien telefonintervijā LNT raidījumam 900 sekundes viedokli pauda NATO Izcilības centra direktors Jānis Sārts.

"Protams, tas, ka uz Baltijas valstu, Polijas robežām un Baltijas jūrā ir liela spēku koncentrācija, Krievijas dažāda veida militāras vienības, paaugstina riskus. Jāatceras gan, ka katra valsts veic savu spēku apmācību. Tas, ko tiešām vērts izcelt, ir ļoti lielais apjoms, kas principā Eiropā ir lielākais, kāds tiek realizēts, un otrs - vismaz iepriekšējās reizes mācību saturs, kurš nevarētu tikt tulkots kā uz aizsardzību vērsts. Kā atceramies, scenāriji bija dažādi, gan Baltijas valstu ieņemšana, gan bija imitēts kodoluzbrukums Varšavai," norādīja Sārts.

Taujāts par to, vai viss augstāk minētais nav iemesls, kāpēc daļa Baltijas valstu sabiedrības baidās par reālu militāru iebrukumu, Sārts atbildēja apstiprinoši, taču uzsvēra, ka bažas nevajadzētu ārkārtīgi pārspīlēt.

"Tas, ka ir šīs mācības, paaugstina drošības riskus, par to šaubu nav, bet vai tādēļ jāgaida iebrukums Baltijas valstīs... Tieši tādēļ šeit ir mūsu sabiedrotie visās trijās Baltijas valstīs un Polijā, lai jebkāds šāds uzbrukums nozīmētu uzbrukumu visai NATO. Ja mēs tā rēķinām, NATO ir daudz stiprāka militārā alianse nekā Krievija."

Sārts gan norādīja, ka savā ziņā Krievijai ir izdevies sasniegt mērķi un iebiedēt sabiedrību.

"Varam vērtēt, ka Baltijas valstis un kaimiņus Krievija vēlas ar šāda veida mācībām iebiedēt, sakot "redziet, cik mēs vareni un spēcīgi, labāk klausiet un nedariet to, kas mums nepatīk!" 

Diena jau vēstīja, ka Krievija, visticamāk, slēpj mācību patieso vērienu, apgalvojot, ka tajās piedalīsies vien 13 tūkstoši karavīru.

Rietumvalstis ir pārliecinātas, ka patiesais iesaistīto militārpersonu skaits būs daudzkārt lielāks. "Kopējais Krievijas karavīru, drošības personāla un civilo darbinieku skaits varētu būt no 60 tūkstošiem līdz pat 100 tūkstošiem," kāda ASV amatpersona sacījusi ziņu aģentūrai Associated Press. Britu domnīcas Chatham House analītiķis Keirs Giless Krievijas oficiāli nosaukto karavīru skaitu nodēvējis par "bezcerīgi neuzticamu". 

Top komentāri

Trollis JT
T
Ažiotāža ap zapadu tikai norāda, cik svarīgi politiķiem vispirms domāt, tad runāt. Līdz šim ir otrādāk.
Latvija var
L
n-tās aģentūras un dienestus saražojām, tagad radīsim centrus -NATO Izcilības centrs jau ir, vēl vajag ANO Izcilības centru, Nelegālo Imigrantu Izcilības centru, ES Izcilības centru, Tambu Lambu cilts Izcilības centru u.t.t. galenas lai nodokļu maksātāji samet naudiņu, bet mēs arturo tērējam uz nebēdu!
Ikars
I
Vai Latvijas izidotiskajiem, debilajiem politkiem ir ko citu ikdiena darit ka tikai parspilest un izdomat kaut kadus draudus no Krievijajs puses? Sie Latvijas debiliki, zagli, korumpanti, idioti 27 gadu laika nespej veikt savu tieso darbu un tad katru dienu izdoma kaut kadus draudus un parspile ikvienu Krievijas darbibu, lai sie Latvijas vadosie idioti attaisnotu savu bezdarbibu, idiotismu, zagsanu un egoismu kadu vini ievies Latvija. Izcili klasiskis sads piemers bija Kanadas klukste Vikene, kura kladzinaja par Talmaka zobenu, bet pati zaga (meginajums nozagt Jurmala zemes gabalu- neizdevas, pulkstenu zagsana, 7- vietiga kapu vietu nozagsana Mezu kapos, pasaules apcelosana uz latvijas tautas rekina, restoranos risana..) un zagla, bandita Lesinska- slesere ataisnosana par balto lapu....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē