Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Krievija gatavojas lielākajiem manevriem pēc aukstā kara

Bažas par mācību Zapad slēptajiem nodomiem

Krievija un Baltkrievija aktīvi gatavojas kopīgajām militārajām mācībām Zapad, kas norisināsies nākammēnes un būs lielākās Eiropā pēc aukstā kara beigām. Manevrus ļoti uzmanīgi vēros NATO ietilpstošās Baltijas valstis un Polija, kuru robežu tuvumā atradīsies desmitiem tūkstošu Krievijas militārpersonu un kaujas tehnika, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

Ņemot vērā Krievijas agresiju Ukrainā un nedraudzīgās attiecības ar Rietumiem, izskan minējumi, ka Kremlis mācības varētu izmantot kā aizsegu militārām provokācijām, lai pārbaudītu NATO spējas aizstāvēt savas dalībvalstis. Savukārt Baltkrievijā bažījas, ka pēc Zapad tur var atkārtoties Krimas scenārijs. 

Krievija, kas pēdējos gados ieguldījusi prāvus līdzekļus bruņoto spēku modernizācijā, regulāri rīko militārās mācības, tajās iesaistot lielu skaitu karavīru un kaujas tehnikas vienību. Tomēr nevienas no tām nav tik apjomīgas kā reizi četros gados notiekošie manevri Zapad. Krievija apgalvo, ka Zapad mērķis ir aizsardzības spēju stiprināšana, bet patiesībā tā ir spēka demonstrēšana kaimiņos esošajām NATO dalībvalstīm, uzskata militārie eksperti. Piemēram, 2009. gadā mācību laikā simulēja kodoluzbrukumu Polijai. 

Krievija apgalvo, ka šī gada mācībās, kas norisināsies no 14. līdz 20. septembrim, piedalīsies nepilni 13 tūkstoši karavīru. Rietumvalstis ir pārliecinātas, ka patiesais iesaistīto militārpersonu skaits būs daudzkārt lielāks. "Kopējais Krievijas karavīru, drošības personāla un civilo darbinieku skaits varētu būt no 60 tūkstošiem līdz pat 100 tūkstošiem," kāda ASV amatpersona sacījusi ziņu aģentūrai Associated Press. Britu domnīcas Chatham House analītiķis Keirs Giless Krievijas oficiāli nosaukto karavīru skaitu nodēvējis par "bezcerīgi neuzticamu". 

Rietumi Krievijai regulāri pārmet blēdīšanos ar patieso karavīru skaitu militārajās mācībās. Tiek pieļauts, ka krievi tā rīkojas, lai nebūtu jāpilda 2011. gadā Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) dalībvalstu parakstītais Vīnes dokuments. Vienošanās paredz, ka uz manevriem, kuros piedalās vairāk par 13 tūkstošiem karavīru, obligāti jāuzaicina novērotāji no pārējām EDSO dalībvalstīm. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 17. augusta, numurā!

Top komentāri

Krievija ir sinonīms
K
agresoram un fašistiem. Atceraties lopu vagonus, palūkojiet un Donbasu un Krimu!
Nez
N
kur paliek bažas par tā dēvēto oligarhu sarunās paustajiem un īstenotajiem nodomiem, kā arī likuma taisnīgās rokas rīcība?
Krievija ir ļoti vāja valsts.
K
To apdraud un ienīst visa pasaule, NATO un ASV ieskaitot. Un kas gan ir Krievijas armijas pret ASV militāro varenību? Tikai rotaļlietas un grabulīši. Tad nu nākas TĒLOT un lielu TEJĀTERI taisīt, lai muļķus APSTULBINĀTU un dūmus acīs PŪSTU. Bet paši krievi dzīvo kā cūku stallī, un pat no Latvijas uz roģinu tie nekādi nav prom dabūjami.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits