Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

SPRK: Elektroenerģijas piegādes kvalitāte Latvijā pakāpeniski uzlabojas

Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, elektroenerģijas piegādes kvalitāte Latvijā vairākos parametros pakāpeniski uzlabojas, tomēr Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) konstatējusi vairākus trūkumus, kas jānovērš, un apzinājusi vairākus rādītājus, kas jāuzlabo, lai elektroenerģijas kvalitāte atbilstu noteiktam kvalitātes standartam, aģentūru LETA informēja SPRK.

Aizvadītajā gadā apsekoti 44 elektroapgādes objekti, kā arī veikti 50 sprieguma parametru mērījumi, prioritāri izvēloties zemsprieguma tīklu vietas ar potenciāli kritisku sprieguma kvalitāti. Elektroenerģijas sadales pakalpojumu kvalitāti SPRK vērtēja pēc vairākiem kritērijiem - elektroapgādes drošums, sprieguma un elektroapgādes kvalitāte, kā arī komerciālā kvalitāte.

Vērtējot elektroapgādes drošumu, SPRK secina, ka neplānoto pārtraukumu skaits turpina samazināties, bet apsekoto objektu ekspluatācija notiek apmierinošā līmenī. Izvērtējot sadales sistēmas operatora ar lielāko lietotāju skaitu - AS Sadales tīkls - sniegto pakalpojumu drošumu, vērojama tendence samazināties gan plānoto, gan neplānoto elektroenerģijas piegādes pārtraukumu skaitam un ilgumam uz vienu lietotāju.

Veicot sistēmas operatoru objektu ekspluatācijas kontroli, kritiski pārkāpumi netika konstatēti, bet pārējie fiksētie trūkumi tiek novērsti SPRK uzdotajos termiņos. Līdz ar to var uzskatīt, ka apsekotie objekti tiek ekspluatēti apmierinošā līmenī.

Vērtējot sprieguma un elektroapgādes kvalitāti, SPRK lauku apvidos konstatēja neatbilstības kvalitātes prasībām. Sistēmas operatori iesnieguši rīcības plānu neatbilstību novēršanai

2015.gadā SPRK veica 50 mērījumus pilsētās un lauku apvidos. Neatbilstības standartā noteiktajiem elektroenerģijas piegādes kvalitātes un elektroapgādes tīklu sprieguma raksturlielumiem konstatētas 41 gadījumā. Virknē mērījumu vietu, īpaši lauku apvidos, neatbilstošas elektroapgādes kvalitātes iemesls ir garās elektroapgādes līnijas, kas izbūvētas pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados un bija projektētas nelielām slodzēm, kas tajos laikos bija pietiekami. Savukārt mūsdienu elektroiekārtu jaudām šo līniju vadu šķērsgriezums ir nepietiekams.

Visos neatbilstības gadījumos sadales sistēmu operatori ir iesnieguši SPRK rīcības plānu neatbilstību novēršanai. Trijos gadījumos neatbilstības novērstas jau 2015.gadā, bet vienā gadījumā neatbilstību plānots novērst 2018.gadā. Pārējie objekti iekļauti neatbilstošas sprieguma kvalitātes investīciju objektu sarakstā.

2015.gadā sadales operators vairāk nekā 60% gadījumu ir spējis sniegt atbildi likumā noteikto 15 dienu laikā, kas liecina par Sadales tīkla operativitāti, risinot lietotāju sūdzībās un iesniegumos minētās problēmas.

Pārējo saņemto sūdzību un iesniegumu kategorijā ir novērojams diezgan ievērojams to sūdzību skaits, uz kurām ir atbildēts vairāk nekā 30 dienu laikā. Saskaņā ar Sadales tīkla sniegto informāciju, šajā sūdzību un iesniegumu kategorijā ir tādas sūdzības un iesniegumi, kas saistīti ar, piemēram, īpašumtiesībām vai arī ar gaisvadu līniju trašu tīrīšanu un citiem darbiem, kuros iesaistīti Sadales tīkla apakšuzņēmēji.

SPRK rādītājus par elektroenerģijas sadales pakalpojumu kvalitāti apkopo jau trīs gadus. Tas tiek darīts ar mērķi veicināt elektroenerģijas pakalpojumu kvalitātes uzraudzību un attīstību Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē