Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

SPRK: Šogad augustā vidējā elektroenerģijas cena Latvijā zemāka nekā pirms gada

Šogad augustā vidējā elektroenerģijas cena biržas Nord Pool Latvijas cenu apgabalā bija 33,78 eiro par megavatstundu (EUR/MWh), kas ir mazāk nekā iepriekšējos divos mēnešos un attiecīgajā mēnesī pirms gada, aģentūrai LETA pavēstīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK).

Šogad augustā biržas Latvijas cenu apgabala vidējā cena bija vienāda ar cenu Lietuvas zonā. Savukārt Igaunijas cenu apgabalā vidējā cena augustā bija vienā līmenī ar Somijas cenu zonu jeb 31,38 EUR/MWh.

"Augustā starp Baltijas valstīm nebija ilgstošu starpsavienojumu jaudas pārslodžu - starp Igauniju un Latviju pārslodžu dēļ cenu starpība veidojās 31% apmērā, bet starp Latviju-Lietuvu un Igauniju-Somiju sastrēgumu nebija. Tas arī atspoguļojās elektroenerģijas biržas cenu līmenī Latvijā augustā," skaidroja regulatorā.

Pēc SPRK paustā, salīdzinot elektroenerģijas biržas vidējās cenas Latvijā pa gadiem, var novērot, ka 2016.gadā praktiski visos mēnešos elektroenerģijas vidējās cenas bija zemākas nekā 2015.gadā. Izņēmums ir šā gada janvāris, kad nebija vēl pieejams Zviedrijas-Lietuvas starpsavienojuma kabelis.

Augustā Zviedrijas-Lietuvas kabelis NordBalt tika noslogots par 58% no visa pieejamā laika (virzienā no Zviedrijas uz Lietuvu), kas ir nedaudz augstāk kā jūnijā un jūlijā, bet Lietuvas-Polijas starpsavienojums - tikai par 10% virzienā uz Lietuvu. Savukārt Lietuvas-Polijas kabelis virzienā uz Poliju augustā tika noslogots par 18% no visa pieejamā laika. Tādējādi secināms, ka joprojām būtiska daļa elektroenerģijas, kas tiek importēta uz Baltiju no Zviedrijas pa NordBalt kabeli, tālāk nonāk Polijā.

Augustā Latvijas elektroenerģijas importa apmērs bija 40% no patēriņa, kas ir aptuveni tādā pašā līmenī kā jūlijā, bet nedaudz augstāks kā jūnijā. Augustā gandrīz 50% no saražotās elektroenerģijas Latvijā tika saražots hidroelektrostacijās.

Atbilstoši Eiropas Savienības direktīvai un Elektroenerģijas tirgus likumam viens no SPRK uzdevumiem ir elektroenerģijas vairumtirgus uzraudzība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē