Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Sprūdžs: Balsojums par ierobežojumiem kriminālvajātiem deputātiem izgaismos katras partijas godījumu

Saeimas balsojums par izstrādātajiem grozījumiem pašvaldību deputātu statusa likumā būs kā lakmusa papīrs, kurš izgaismos ne tikai katras partijas godīgumu un attieksmi pret vietā un nevietā bieži piesaukto tiesiskumu, bet arī katra atsevišķa deputāta spēju sabiedrības intereses likt augstāk par personīgo labumu, pauda vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP).

Daži asprāši šos grozījumus jau ir nodēvējuši par Lemberga [Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij")] grozījumiem, uzsvēra ministrs. Pēc būtības likumprojekta grozījumi ir pašsaprotami un jebkāda argumentu "tamborēšana", to atlikšanai ir pamatojama tikai ar to, ka deputāts nespēj nostāties tiesiskuma nevis nozieguma pusē.

Saeimas deputāti, kas neiestāsies par kriminālvajātu deputātu atstādināšanu no pienākumu pildīšanas līdz tiesas lēmuma pieņemšanai, atzīs par normālu, ka kādā no Latvijas pašvaldībām lēmumus par visu iedzīvotāju interesēm pieņem persona, kas atrodas par smagiem vai sevišķi smagiem noziegumiem apsūdzētas personas statusā, akcentēja Sprūdžs.

"Diemžēl Saeimas deputātu vairākums nupat, 2.maijā, skaidri pauda vēlēšanos novilcināt likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Līdz šim nekad neīstenotā procedūrā tika nozīmētas divas papildu atbildīgās komisijas likumprojekta 2. lasījuma sagatavošanai. Šāds deputātu lēmums skaidri parāda, cik sarežģīta būs grozījumu virzība cauri Saeimai nākamajās nedēļās un cik augstas ir likmes. Jau tagad ikviens var pārliecināties par to parlamenta deputātu uzvārdiem, kuri izvēlējās atbalstīt opozīcijas priekšlikumu un bremzēt likumprojekta stāšanos spēkā pirms pašvaldību vēlēšanām 1.jūnijā. Drīzumā Saeimā notiks atklātais balsojums par pašu likumprojektu, kas visai sabiedrībai skaidri parādīs oligarhu stipendiātu sarakstu šīs Saeimas sastāvā," skaidroja ministrs

Sprūdžs uzskata, ka svarīgi ir saprast, ka šie grozījumi ir izstrādāti un iesniegti Saeimā, lai beidzot aizstāvētu Latvijas iedzīvotāju intereses un izbeigtu tiesisko patvaļu jautājumos par pašvaldību domju deputātu un priekšsēdētāju statusu. "Tā ir daļa no reformām, ko virzu, lai jau nākamajā pašvaldību deputātu sasaukumā mēs varētu paļauties uz godīgāk, atbildīgāk pārvaldītām un tai pat laikā rīcībspējīgākām pašvaldībām."

"Lielākā daļa Latvijas pašvaldību deputātu ir krietni sava novada vai pilsētas patrioti, kuri ir izvēlējušies kandidēt vēlēšanās, lai uzlabotu pašvaldības iedzīvotāju dzīves kvalitāti. Izlikt savu kandidatūru publiskai apspriešanai un kritikai ir liela drosme, tieši tādēļ ir nepieļaujami, ka dažas personas vēlas turpināt izmantot pašvaldības deputāta statusu kā aizsegu noziegumiem. Tam jāpieliek punkts," pārliecināts ir ministrs.

Kā ziņots, Saeima 2.maijā pēc Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) ierosinājuma noteica vēl divas līdzatbildīgas komisijas likumprojektam, kas paredz ierobežot pašvaldību deputāta pilnvaras, ja pret viņu sākta kriminālvajāšana par smagu vai sevišķi smagu noziegumu.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija 30.aprīlō atbalstīja priekšlikumu ierobežot pašvaldību deputāta pilnvaras, ja pret viņu sākta kriminālvajāšana par smagu vai sevišķi smagu noziegumu.

Komisijas atbalstītais priekšlikums Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā paredz: ja pret deputātu uzsākta kriminālvajāšana par smagu vai sevišķi smagu noziegumu, attiecīgais deputāts ar dienu, kad pašvaldībā saņemta procesa virzītāja informācija, zaudē tiesības piedalīties pašvaldības un tās komisiju un komiteju, kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās pašvaldība viņu ir ievēlējusi vai apstiprinājusi.

Tāpat paredzēts, ka šādi ierobežojumi noteikti līdz kriminālvajāšanas izbeigšanai vai līdz brīdim, kad stājas spēkā notiesājošs spriedums. Plānots, ka pilnvaru ierobežošanas laikā deputāts saņems daļēju atalgojumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē