Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Straujuma: Šengenas vienošanās glābšanai sāk beigties atvēlētais laiks

Mums sāk beigties atvēlētais laiks, lai aizstāvētu Šengenas vienošanos, šī iemesla dēļ jādara viss iespējamais, lai glābtu vienu no Eiropas lielākajiem integrācijas sasniegumiem, tā Saeimā notiekošajā konferencē Eiropas Savienība (ES): Latvijas prezidentūras nozīme pauda bijusī premjerministre Laimdota Straujuma (Vienotība).

Viņa Latvijas Ārpolitikas institūta rīkotajā konferencē norādīja, ka Eiropas iedzīvotāji dzīvo sarežģītos ģeopolitiskajos apstākļos, kas tuvākajā laikā neuzlabosies. Turklāt, kā viņa sacīja, ES pašlaik saskaras ar vairākām problēmām, tostarp ar migrācijas krīzi, Sīrijas konfliktu, situāciju Austrumukrainā, kā arī nelegālo Krimas aneksiju. Straujuma klātesošajiem konferences dalībniekiem arī atgādināja, ka ES saskaras ar terorisma draudiem un esot jācer, ka Eiropas ekonomika atgriezīsies uz pareizajām sliedēm.

"Bet vai tā ir pasaules vadošā ekonomika?" viņa retoriski vaicāja, norādot, ka pašreizējām problēmām nav ātru un vienkāršu risinājumu, bet šis arī neesot laiks, lai rīkotos, kā ierasts.

"Migrācijas krīze un tās pamatiemeslu risināšana ir viens no galvenajiem Eiropas Komisijas (EK) šā brīža risinājumiem. Mums sāk beigties atvēlētais laiks, lai aizstāvētu Šengenas vienošanos. Jādara viss iespējamais, lai glābtu vienu no Eiropas lielākajiem integrācijas sasniegumiem. Nepieciešami visiem pieņemami risinājumi," sprieda Straujuma, kura norādīja, ka ES ārējās robežas aizsardzībai jābūt vienai no prioritātēm.

Bijusī premjerministre arī atgādināja par nepieciešamību īstenot jau pieņemtos lēmumus, jo joprojām jārisina būtiskie jautājumi, tostarp atgriešanas jautājumi, un jāpieliek lielākas pūles sadarbībai ar trešajām valstīm, kā arī cīņai ar cilvēku kontrabandu.

"ES jārīkojas vienoti, jo migrācijas krīzi nevar risināt viena dalībvalsts. ES iedzīvotāji demonstrējuši atvērtību un solidaritāti pret patvēruma meklētājiem, un arī Latvija pildīs savas saistības," uzskata Straujuma, vienlaikus norādot, ka papildu bēgļu uzņemšana nebūs iespējama, līdz netiks atrisināti pamatjautājumi, kā arī gadījumā, ja tiks pārkāptas Eiropas pamatvērtības.

LETA jau vēstīja, ka konferences mērķis ir piedāvāt ekspertu vērtējumu un diskusiju par ES pašreizējiem politiskajiem, ekonomiskajiem un drošības izaicinājumiem un iespējām, kādas ir Latvijai ES un ES kopumā.

Atsevišķi trijos pēcpusdienas izvēles paralēlajos paneļos tiks diskutēts detalizētāk par notiekošo ES kaimiņvalstīs, Vienotā digitālā tirgus ekonomiskajiem aspektiem un ES Enerģētikas savienības potenciālu.

Konferencē piedalīsies augsta līmeņa politikas veidotāji, tostarp EK viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis (Vienotība), Eiropas Investīcijas bankas viceprezidents, Eiropas Parlamenta locekļi, Saeimas deputāti, EK pārstāvji un virkne atzītu zinātnieku un ekspertu no ES dalībvalstīm un Latvijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē