Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Tiesnese: Sāpīgi, ka kāds izdarījis kļūdu, bet zīmogu uzliek visai tiesu sistēmai

Ir sāpīgi, kad kāds no tiesnešiem vai tiesas vadības izdarījis kļūdu, bet zīmogs tiek uzlikts visai tiesu sistēmai, sevišķi zinot, cik godprātīgi savu darbu veic daudzie tiesu darbinieki, Latvijas Avīzei paudusi kāda tiesnese.

Laikraksta uzrunātās tiesneses arī atzina, ka ikdienā esot grūti norobežoties no šā psiholoģiskā spiediena – cilvēki nākot un izrādot savu negatīvo attieksmi.

"Reizēm cilvēkiem šķiet, ka tiesa nozīmē to, ka visi sanāk zālē, tiesnesis izskata lietu, un viss. Tomēr, lai izskatītu lietu, viss tiesas personāls, sākot no kancelejas, tulkiem un palīgiem un beidzot ar tiesnešiem, ir ieguldījis ļoti daudz darba, lai to sagatavotu," teic Rīgas pilsētas Vid­zemes priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja Iveta Krēvica.

Laikā, kad Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētājam Ziedonim Strazdam pārmet fiktīvu tiesu darbinieku nodarbināšanu, Latvijas Avīze skaidroja, cik liela saimniecība bija viņa pārziņā. Tiesā, kurā bez Z. Strazda strādā vēl 10 tiesneši un 40 tiesas darbinieki, pērn pabeigtas teju 5000 lietas. Vidēji vienas lietas izskatīšanu Zemgales priekšpilsētas tiesā veic divarpus mēnešus.

Neviens no Zemgales priekšpilsētas tiesas darbiniekiem sarunai par savu darba ikdienu nepiekrita, tāpēc laikraksts uzrunāja kaimiņu tiesas pārstāvi – Vidzemes priekšpilsētas tiesas priekšsēdētājas palīdzi Oksanu Hvostovu. Tiesā strādājot jau deviņus gadus, viņa novērojusi, ka ar katru gadu pieaug darba apjoms un arī prasības. Arī jaunie darbinieki, praktikanti, pastrādājot tiesā kādu laiku, atzīstot, ka nav domājuši, ka darbs būšot tik atbildīgs. Turklāt lielu atbildību nesot ne tikai tiesneši, kā daudziem varot likties, bet gan jebkurš darbinieks – sekretāri, kancelejas darbinieki, arhivāri. Ikdienā darbs tiesā norit komandā – katrs darbinieks pilda savus pienākumus, lai atbildīgais tiesas mehānisms sekmīgi darbotos.

Tiesneši apgalvoja, ka darbs tiesā neesot normēts – katrai lietai nolikti termiņi, līdz ar to, ja darbs jāpabeidz, nākas pastrādāt ilgāk vakara stundās vai nākt uz darbu agrāk no rīta. Tiesas darbinieki diendienā uzklausa visdažādākās cilvēku problēmas, iedziļinās tajās un cenšas rast risinājumu. "Varētu teikt, ka ikdienā dzīvojam ne tik vien savu, bet arī citu cilvēku dzīvi," teic tiesas darbiniece. Ikdienā nākoties saskarties arī ar tādiem cilvēkiem, kas dzīvo nelabvēlīgos apstākļos, pārnēsā dažādas ādas infekcijas u. tml. Psiholoģiskā slodze darbiniekus pavada katru dienu, jo tiesa ir vieta, kas jau pēc idejas paredzēta strīdu risināšanai. "Pērn kāda sieviete manai kolēģei metās virsū ar šķērēm, pa gaisu gāja skavotājs, un tika sašķaidīta puķu vāze, bet, cenšoties viņu aizstāvēt, otra kolēģe dabūja pa galvu ar somu," stāsta O.Hvostova. Šogad kāds vīrietis esot piesolījis visus tiesas darbiniekus nogalināt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē