Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Točs: "Maigā vara" - visur!

Neesat pārlaimīgs, turot rokās jaunās eiro banknotes? Acīmredzot nemanot esat kļuvis par Krievijas "maigās varas" upuri.

Ak, jūs esat nacionālists? Maldi, draugs! Tā ir "stratēģisko komunikāciju operācija", kādēļ jūs domājat, ka esat NA atbalstītājs, bet patiesībā atbalstāt Kremli tāpēc vien, ka neesat stāvā sajūsmā par Eiropas Savienību un visiem tās lēmumiem.

Savukārt, ja esat eiroskeptiķis pēc pārliecības un domājat, ka ir iespējama neatkarīga Latvijas valsts, ar jums vispār viss skaidrs. Īstenībā jūs "lejat ūdeni uz dzirnavām, kas mūs griež uz Austrumiem".

Jūs jau laikam sapratāt, ka tās nav manas idejas. Tās ir bijušā aizsardzības ministra Arta Pabrika tēzes. "Jo vairāk eiroskeptiķu, jo vieglāk šo valsti orientēt uz Austrumiem," intervijā Sestdienā prāto Pabriks. Ministra amatā viņš esot pārliecinājies, ka eiroskepticisms rodoties no tā, ka "ir pietiekami daudz tā dēvētās maigās varas jeb stratēģisko komunikāciju operāciju, kas nāk no mūsu Austrumu kaimiņa un kas veicina eiroskepticismu".

Tagad jūs saprotat, kādēļ Artis Pabriks pirms pusgada brīdināja, ka mēs vēl par maz baidāmies no Krievijas? Maigā vara ir visur! Es pat ieteiktu rūpīgi aplūkot (piedodiet), vai tualetes papīra rullis, ko jūs esat lētticīgi iegādājušies personiskai lietošanai, nesatur nodevīgus uzrakstus Made in Russia un soft, vai ne, Pabrika kungs?

Vispār - liksim mierā nabaga aizsardzības eksministru. Ņemot vērā, ka brašais patriots tiecas iekarot sev labi apmaksāto Eiroparlamenta deputāta krēslu, viņa runas ir daudzmaz skaidras.

Turklāt maigā vara jeb angliski soft power, protams, nav Pabrika izgudrojums. Terminu ieviesa Hārvardas profesors Džozefs Najs, iesakot to plaši pielietot tieši ASV ietekmes nostiprināšanai pasaulē. Kā parādība tā, protams, ir zināma no Laodzi laikiem un senāk. Tātad skatāmies CNN - viena maigā vara, pārslēdzam uz RT - cita. Smadzenes gan ir mūsu. Katram ir tiesības mūs pārliecināt sev par labu - mūsu tiesības ir domāt.

Tiesības domāt ir arī jums, Pabrika kungs. Tāpēc padomājiet, vai eiroskepticisma pieaugums gadījumā nav saistīts ar kaut ko objektīvu Latvijas realitātē un politikā. Varbūt ar Latvijas valsts stāvokli? Vai, piemēram, ar jūsu valdības atteikšanos rīkot referendumu par eiro ieviešanu, uzspļaujot tautas demokrātiskajām tiesībām izvēlēties? Varbūt eirooptimismu neveicina Rubeņu kūpinājumu drīzā aizliegšana ar Eiropas normu? Kārtēja Eiropas regula, taču nav Krievijas maigās varas izpausme, vai ne? Un jūs taču nedomājat, ka EP prezidents van Rompejs, kurš pavisam nesen paziņoja, ka "tādiem jēdzieniem kā tauta un dzimtene ir jādodas uz vēstures mēslaini", ir Krievijas aģents?

Un ne jau Krievijas televīzija, bet gan dzīvē Latvijā notiekošais šodien neveicina eirooptimismu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūsu valoda un tās prestižs

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā nesen tika spriests par atteikšanos no krievu valodas kā otrās svešvalodas vidusskolās, un kārtējo reizi atklājās, ka valodu tēma tiek uztverta ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē