Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Točs: Visaginas AES bija centrālais objekts pie varas esošo partiju piedāvājumā

Atkarībā no pasaules uzskata un simpātijām Latvijas iedzīvotāji vakar saņēma divas lielas labas vai sliktas ziņas no Lietuvas. Abas ir tik nozīmīgas, ka grūti izsvērt, kura no tām ir svarīgāka - referenduma rezultāti, kurā lietuvieši ar pārliecinošu vairākumu noraidīja Visaginas atomelektrostacijas projektu, vai parlamenta vēlēšanu rezultāti, kurās ar lielu vairākumu uzvarēja kreisie spēki.

Vēlēšanas Lietuvā kopā ar referenduma rezultātu nes dziļu simbolisku jēgu, jo Visaginas AES lietuviešu politiskajai elitei nebija vienkārši svarīgs objekts - tas bija centrālais objekts pie varas esošo partiju politiskajā piedāvājumā, retorikā un mitoloģijā. Tagad šis objekts vismaz virtuālā nozīmē ir sabrucis. Visaginas AES vai nu nebūs, vai nebūs tās plānotajā izskatā, bet Lietuvas parlamenta vēlēšanu rezultāti ir signāls Latvijas vēlēšanām.

Protams, lietuviešu caurmēra vēlētājs nesaista kreisumu ar krieviskumu, kas ir tipiska caurmēra latvieša nostādne, kura ļauj labējām partijām noturēt varu, neskatoties uz vēlētāja bieži kreisajām simpātijām visos pārējos jautājumos, izņemot nacionālo. Tāpat, lai arī neviens no Lietuvā uzvarējušo politisko spēku līderiem kategoriski nenoraida atomstacijas projektu, bet tikai runā par tā pārskatīšanu, ir jāņem vērā, ka Visaginas AES nav vienīgā atomstacija, ko kāds vēlas būvēt šajā reģionā, bet projekts daudzo partneru dēļ ir pietiekami sarežģīts pat tad, ja viss ietu gludi.

Tāpēc politiska kavēšanās, ko nosaka tautas balsojuma rezultāts Lietuvā, samazina ticamību, ka Visaginas projekts tiks realizēts. Tomēr jāņem vērā, ka projektā ir ieinteresēts Japānas un ASV konsorcijs Hitachi-GE Nuclear Energy Limited. Šeit nozīmīgas ir ASV intereses, tāpēc glabāt Visaginas projektu ir pāragri, ņemot vērā, ka tam ir ne tikai ekonomiska, bet arī ģeopolitiska jēga. Turklāt to stingri atbalsta Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

«Referenduma rezultāti no juridiskā viedokļa varbūt arī nav obligāti saistoši, bet tas ir nopietns politiskais signāls. Tas izsauc nopietnas šaubas par projekta pārmantojamību,» teic politologs Ramūns Vilpišausks, ko plaši citē Lietuvas mediji.

Te ņemsim vērā, ka Visaginas AES ir ne tikai stratēģiski svarīgs, bet arī ļoti naudīgs projekts. Skaidrs, ka jaunā valdības koalīcija centīsies ielikt tajā kāju, lai iespējamās dividendes gūtu jau citi - ne tie, kas projektu virzīja līdz šim.

Tas - ne tikai projekta svarīgums un lietderīgums - arī skaidro to, ka, neskatoties uz nepopularitāti sabiedrībā, atbalstu Visaginas AES ir pauduši ne tikai labējo, bet arī kreiso partiju vadītāji. Tomēr neņemt vērā sabiedrības viedokli tiem būs daudz grūtāk nekā aizejošās varas pārstāvjiem. Jo referendums ir noticis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē