Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Urbanovičs cer, ka Putina lūgums ļaut ievest karaspēku Ukrainā ir preventīvs solis

Apvienības Saskaņas centrs (SC) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs cer, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina lūgums Krievijas parlamentam ļaut izmantot militāros spēkus ir preventīvs solis, lai atturētu karstgalvjus no visām iesaistītajām pusēm un lai Krievijai nevajadzētu ievest karaspēku Ukrainā. Urbanovičs uzsvēra, ka pauž personīgo viedokli.

Vaicāts, vai Krievijas plāni nav vērtējami kā agresija, Urbanovičs pauda cerību, ka nē. Viņš norādīja, ka nebūs tik uzpūtīgs kā atsevišķi Latvijas politiķi vai bijušie valsts vadītāji, kas uzskata, ka zina, kas notiek citu valstu līderu galvās. Politiķis aicina nevienai no pusēm Ukrainā nedot pārāk lielas ovācijas, jo beigās par to varētu sanākt kaunēties. Tam par iemeslu ir fakts, ka Ukrainā notiekošo pamatoti sauc par revolūciju, tātad tur arī ir visas parādības, kas pie "normālas" revolūcijas piederas.

SC frakcijas priekšsēdētājs uzskata, ka situācijā Ukrainā nebūtu jāiejaucas nedz Latvijai, nedz Krievijai. Vaicāts par bruņotiem spēkiem, kas pēdējās dienās pārvietojas par Krimu, Urbanovičs norādīja, ka nezina, ko viņi pārstāv. Viņš pieļauj, ka tie gan varētu būt no Krievijas, gan varētu nebūt no kaimiņvalsts - jebkuram šajā jautājumā var būt taisnība, un, kamēr tas nav pierādīts, politiķis atturas no komentāriem.

Vaicāts, vai Krievijas prezidenta un parlamenta rīcība nav nosodāma, Urbanovičs atvaicāja: "Vai jūs uzskatāt, ka to visu [situāciju] ir radījusi Krievija?" Taujāts, kā viņš pats uzskata, politiķis atzina, ka nezina atbildi. Uz jautājumu par to, kā viņš vērtētu Krievijas armijas ievešanu Ukrainā, viņš atbildēja, paužot cerību, ka viņam nenāksies komentēt šādus notikumu.

Kā ziņots, Krievijas lēmums atļaut izmantot Krievijas karaspēku Ukrainas teritorijā ir pretrunā ar starptautiskajām tiesību normām, aģentūrai LETA sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP).

Jua vēstīts, ka Krievijas parlamenta augšpalāta sestdien apstiprināja prezidenta Vladimira Putina lūgumu atļaut izmantot Krievijas karaspēku Ukrainas teritorijā.

"Sakarā ar ārkārtējo situāciju Ukrainā, draudiem Krievijas Federācijai pilsoņiem, mūsu tautiešiem, Krievijas Federācijas militārā kontingenta personālsastāvam, kas atbilstoši starptautiskajiem līgumiem dislocēts Ukrainā (Krimas Autonomajā Republikā), pamatojoties uz Krievijas Konstitūcijas 102.panta 1.daļas punktu "g", iesniedzu Krievijas Federācijas Federālajā Padomē lūgumu par Krievijas Federācijas bruņoto spēku izmantošanu Ukrainas teritorijā līdz sabiedriski-politiskās situācijas normalizācijai šajā valstī," paziņoja Kremlis.

Pirms tam Federālā Sapulce vērsās pie Putina, norādot, ka atteikšanās pildīt 21.februāra vienošanos par situācijas normalizāciju Ukrainā rada reālus asinsizliešanas draudus Ukrainas austrumu un dienvidu apgabalos un humānas katastrofas briesmas visā valstī.

Vadoties pēc vairākkārtējiem Krimas autonomās republikas vadības un Krimā dzīvojošo Krievijas pilsoņu lūgumiem, Federālā Padome aicina valsts galvu "veikt izsmeļošus pasākumus Ukrainā dzīvojošo Krievijas pilsoņu, mūsu tautiešu un Ukrainā esošo Krievijas bruņoto spēku personālsastāva dzīvības un drošības aizsargāšanai".

Krima ir Ukrainas autonomā republika. Krievijai Krimas pilsētā Sevastopolē ir jūras spēku bāze, un vienošanās par šo bāzi paredz, ka Krievijas personāls nedrīkst bez Ukrainas piekrišanas izvest savu militāro bruņojumu vai transportlīdzekļus ārpus bāzes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē