Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Vaidere: Lielbritānijas izstāšanās varētu atstāt negatīvu ietekmi uz ES budžetu

Lielbritānijas izstāšanās varētu atstāt negatīvu ietekmi uz Eiropas Savienības (ES) budžetu, šādu viedokli šodien diskusijā Ko sagaidīsim no ES budžeta nākotnē? pauda Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere (Vienotība).

Runājot par iespējamajiem nākotnes scenārijiem pēc 2020.gada, politiķe, kura strādā EP Budžeta komitejā, norādīja, ka par "Brexit" notikumiem joprojām nav pilnīgas skaidrības, taču varot noprast, ka izstāšanās ietekme varētu būt negatīva, jo Lielbritānija ir neto maksātājvalsts, līdz ar to tiktu ietekmēts ES budžets.

Viņas vērtējumā esot pāris "gaismas stariņi", jo Lielbritānija, kuras iedzīvotāji notikušajā referendumā nobalsoja par izstāšanos, un ES noskaņotas "cietām pozīcijām" un vēlas labu risinājumu. "Taču, kāds tas būs, to mēs gan vēl nezinām," izteicās politiķe.

Politiķe arī norādīja, ka situāciju būtiski ietekmē mārciņas kursa krišanās, līdz ar to tiek domāts, kā zaudējumus kompensēt. "Lūgt Lielbritānijai maksāt vairāk? Bet es nedomāju, ka tas ir iespējams. Vēl jau var lūgt citām dalībvalstīm maksāt vairāk, bet arī tas neizskatās cerīgi," viņa sprieda.

Viņas ieskatā papildu finansējumu varētu rast, iekasējot soda naudas no valstīm, kas nepilda nosacījumus. "Tas jau šķiet cerīgāk, taču līdz šim neesam bijuši pārāk čakli sodītāji. Arī finanšu transakciju nodoklis varētu būt viens no variantiem, taču banku lobijam ir ļoti liela ietekme ES, līdz ar to šādu priekšlikumu daudzi uztver ar lielu piesardzību," viņa zināja sacīt.

LETA jau vēstīja, ka Lielbritānijas izstāšanās ietekme uz budžetu sagaidāma 2019.gadā. Pirmais scenārijs paredz, ka ES budžeta apmērs paliek pašreizējā apjomā, taču Lielbritānijas iemaksu iztrūkumu sedz pārējās ES dalībvalstis ar papildu iemaksām budžetā.

Līdz ar to Latvijas iemaksas 2019.gadā un 2020.gadā šajā gadījumā pieaugtu par vidēji 32% gadā jeb par 80 līdz 83 miljoniem eiro gadā. Šajā gadījumā Latvijai pieejamo ES līdzekļu apmērs paliktu nemainīgs.

Otrais iespējamās situācijas scenārijs, kas ministrijas ieskatā būtu ticamākais, liecina, ka ES budžeta apmērs tiktu samazināts par "neto" Lielbritānijas ietekmi uz ES budžetu, kas ir apmēram 5%. Šādā gadījumā, ja proporcionāli tiek samazinātas visas ES budžeta izdevumu pozīcijas, Latvijai pieejamo ES līdzekļu apmērs samazināsies vidēji par 52-56 miljoniem eiro 2019.gadā un 2020.gadā.

Trešais scenārijs paredz, ka ES budžeta apmērs tiek saglabāts 1% no ES iekšzemes kopprodukta. Tādā gadījumā ES budžets samazināsies vēl vairāk, un, pieņemot, ka proporcionāli samazinās izdevumi visās izdevumu pozīcijās, Latvijai pieejamo ES līdzekļu apmērs samazināsies vidēji par 177-200 miljoniem eiro gadā.

Šie scenāriji neņem vērā citus tiešus un netiešus faktorus, kam būtu ietekme uz finansēm.

Top komentāri

Trollis JT
T
Eirodeputātiem par šo vajadzēja domāt agrāk, pirms pieļāva katastrofu, no kuras briti veikli aizšmauca.
prieks
p
Paldies Brexitam. Briseles deputati un to klerki ir parmaksati un domaa, ka nauda aug kokos un var par nekaa nedarisanu sanemt 20 eu menesii. Nu bus japieraujas un labi vien ir, ka Anglija vairs nemaksas! Ari beglisiem nebus ko dot!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē