Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 26. maijs
Varis, Eduards, Edvards, Edvarts

Zanders: 14. jūnijs ir ne tikai atceres diena, bet arī simbolisks atskaites punkts

Valsts prezidents pagājušajā nedēļā aicināja neaizmirst 1941. gada notikumu mācības. Bērziņam taisnība, jo 14. jūnijs ir ne tikai atceres diena, bet arī simbolisks atskaites punkts, kā Latvijas valsts līdz šiem traģiskajiem notikumiem nonāca. Atbilstoši presē varējām lasīt kvalitatīvus Latvijas vēsturnieku stāstījumus, kas vienmēr noderīgi. Bet...

Izņemot bijušā Helsinku grupas dalībnieka Jāņa Rožkalna apceri par pirmo 14. jūnija pieminēšanas reizi (1987. gadā), nekas izvērsts neparādījās tieši par šo lappusi mūsu vēsturē. Žēl. Pirmkārt, tāpēc, ka tik maz godinām cilvēkus, kuri 80. gadu vidū, kad Latvijas neatkarības atgūšana bija tikai sapnis, toties represijas pret sapņotājiem - realitāte, nenobijās un devās pie Brīvības pieminekļa. Otrkārt - un tas no sabiedrības interešu viedokļa kopumā varbūt vēl svarīgāk -, 1986.-1988. gada notikumu kontekstā netiek pārrunāts, kā uz pārdesmit drosmīgo aktivitātēm reaģēja tā laika vara. Un runa jau nav par čekistiem vai miličiem. Visus jau nenosauksi, tāpēc no konkrētu uzvārdu minēšanas izvairīšos, tomēr joprojām gluži labi atceros, kuri no vēlāko laiku lielajiem patriotiem vai nu publiski nosodīja «pretvalstiskās aktivitātes», vai vismaz kratījās no tām vaļā kā velns no krusta. Varētu teikt - kas nu vairs ko «vecas lietas cilāt». Un tomēr. Jau pieminētajās publikācijās vēsturnieki ne tikai aplūko 1940.-1941. gada notikumus, bet arī mēģina saprast, no kurienes radās boļševiku līdzskrējēji, vai bija «piektā kolonna». Pārliecinātu PSRS piekritēju bijis gaužām maz, tātad brīnumainu «evolūciju» savos uzskatos uzrādījuši vairāki tā laika labāko aprindu pārstāvji. Ritvars Jansons tieši norāda uz paralēlēm starp «piekto kolonnu» tolaik un, piemēram, nemieriem Tallinā 2007. gadā. Inesis Feldmanis pauž rūgtas atziņas par tā laika Latvijas politiskās elites mugurkaulu.

Tātad gan 1940.-1941. gadā, gan 80. gadu vidū mums ir saskaitāmais vienādojumā ar nosaukumu «līdzskrējēji». Viņu darbība 1940. gadā veicināja nonākšanu pie labi zināma rezultāta. Savukārt šī slaka no 80. gadiem joprojām ir sveika un vesela, lielā daļā gadījumu gluži labi iekārtojusies, aktīva un ar ietekmi. Vai nebūtu vērts zināt šos varoņus?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē