Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 10. jūnijs
Malva, Anatols, Anatolijs

Zanders: Prognoze - prognozēt nevar

Pievēršoties riskantajam žanram "nākamā gada prognozes", vispirms šķiet lietderīgi nofiksēt, ka 2015. gadā Latvija pilnā krāšņumā pārliecināsies, ka globalizācija skar arī mūsu introverto zemi - lai ko mēs domātu par tās apmēriem un no tiem izrietošo it kā nomales statusu (kam savukārt ir savi plusi un mīnusi).

Turklāt nav runa tikai par mums austrumos notiekošo, lai gan neapšaubāmi tieši procesi Krievijā ir pirmais, kas šādā kontekstā nāk prātā. Jautājums: kas gan tāds var notikt Rietumos, kas mums saprotami, patīkami prognozējami? Sāksim ar to, ka 2015. gadā notiks vēlēšanas virknē Eiropas valstu - Lielbritānijā, Spānijā, Somijā, ļoti iespējams, arī Grieķijā u. c. Nu un? Situācija Eiropas kopumā un eiro kluba ekonomikās ir tik ļoti trausla (tieši trausla, nevis apraudama - iztiksim bez vaimanāšanas), ka ikvienu, mūsuprāt, vien ziņu lentēm piederīgu politisku signālu finanšu tirgi var uztvert sakāpināti. Un tad var izrādīties, ka kaut kas it kā specifisks (piemēram, riskantas ekonomiskās politikas piekritēju nākšana pie varas vienā dalībvalstī) rezultējas ar spiedienu uz kredītu pieejamību, to cenu, uz eiro kursu, un galu galā notiekošais «kaut kur» ietekmēs arī mūs. Te nav vietas iztirzāt cēloņus, bet finanšu tirgi mūsdienās, tā teikt, normālam cilvēkam nesaprotami jūtīgi reaģē pat uz personāliju izmaiņām globālajā elitē (piemēram, ja Eiropas Centrālās bankas vadītājs Dragi patiešām izlemj pamest šo posteni, lai kļūtu par Itālijas prezidentu).

Sasaiste ar globālajiem procesiem stiepjas pat pāri puslīdz "dzimtās" Eiropas robežām. Un atkal var jautāt, vai nav pārgudra muldēšana te piesaukt, piemēram, ekonomikas tempu samazināšanos Dienvidamerikā vai Ķīnā. Mūs tas neskar kaut tāpēc, ka tie Latvijai nav būtiski eksporta tirgi! Viss pareizi, tomēr paskatīsimies uz citu cēloņsakarību ķēdi. Ja starptautiskā ekonomiskā vide ir neskaidra (un, manuprāt, 2015. gadā tā tāda būs), globālais bizness var rīkoties divējādi. Pirmais variants: atlikt jaunas investīcijas, naudu tērējot akciju atpirkšanai, dividendēs utt. Ir arī otrs variants, kas jau skan labāk no mūsu viedokļa. Saprotot, ka riski neatsver ieguvumus (vai arī ka ieguvumi nemaz tik lieli nav), šis bizness kārdinošo "pierobežas" tirgu (vienalga, vai runājam par Nigēriju vai Vjetnamu) vietā vērsīs skatienu uz "garlaicīgajiem" tirgiem Rietumos (t. sk. Austrumeiropā), kur peļņa necilāka, toties arī nepatīkamu pārsteigumu mazāk.

Tātad nevar prognozēt, ka 2015. gads būs labs vai slikts Latvijas ekonomikai. Hipotēzes līmenī aprakstītais nozīmē, ka jābūt gataviem situācijas mainīgumam, palielinātam elastīgumam lēmumu pieņemšanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē