Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Ziemele: Latvija iegājusi tiesu sistēmas slīpēšanas stadijā

Izskatot Strasbūrā no Latvijas saņemtās lietas, Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) nav konstatējusi, ka valstī ir acīmredzamas antidemokrātiskas problēmas. To es nevaru teikt par dažām citām valstīm salīdzināmā valstu grupā. Latvija patlaban ir iegājusi tiesu sistēmas slīpēšanas stadijā, laikrakstam Latvijas Avīze sacīja ECT tiesnese Ineta Ziemele.

"Ir jāzina, kādā svaru kategorijā Latvija ir ierindojama. Vēsturiski salīdzināmā grupa ir Centrālās un Austrumu Eiropas valstis, kas ir pārdzīvojušas totalitārisma režīmu un bijušas padomju sociālistisko tiesību lokā. Kā tiesnese esmu strādājusi ar daudzām šīm valstīm, un man jāteic atklāti, ka ir vairākas lietas, kur Latvija ir ļoti stipra un pat stiprāka. Piemēram, akadēmiskajās diskusijās par cilvēktiesību problemātiku, ko šad tad turpina politiķi un likumdevēji Saeimā un pārņem arī tiesu prakse. Tomēr esam kaut ko panākuši, un par to ir gandarījums," sacīja tiesnese.

Viņa norādīja, ka, piemēram, Polijai, Rumānijai, Itālijai, Slovēnijai ir daudz problēmu tiesu sistēmā. "Tur tiesas parasti lietas skata pat desmit gadus un vairāk, Latvijā tās var būt atsevišķas lietas, bet ne sistēmas problēma. Kopš 2005. gada, kad padomju laika kriminālprocesa kodekss aizstāts ar Kriminālprocesa likumu, ir atrisinātas daudzas no padomju laika mantotās problēmas krimināllietu skatīšanā," Latvijas Avīzei atzina I.Ziemele.

I.Ziemele uzsvēra, ka "Latvija patlaban ir iegājusi tiesu sistēmas slīpēšanas stadijā". "Tas nozīmē, ka tiesībsargājošām institūcijām ir jāsasniedz nākamā demokrātiskās attīstības pakāpe. Ļoti nepieciešamas ir mūžizglītības programmas, kas atbilstu mūsdienīgai pasaules virzībai," secināja tiesnese.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē