Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Zunda: Maza valsts nevar atļauties sašķeltu sabiedrību

Maza valsts nevar atļauties sašķeltu sabiedrību. Ceru, iniciatīva kara veterānu "samierināšanai" izraisīs kādu pozitīvu kustību sabiedrībā. Bet pie tā ir jāstrādā, nenododot pamatprincipus. Mēs varam daudz ko piedot, bet ne aizmirst, Latvijas avīzei publikācijā pirmdien sacīja profesors un bijušais Valsts prezidenta padomnieks vēstures un mazākumtautību jautājumos Antonijs Zunda.

Kā vēstīts, Valsts prezidents A.Bērziņš ceturtdien, 19.jūlijā, nosūtījis Otrā pasaules kara veterānu organizācijām vēstuli, kurā pasakās veterāniem par iesaistīšanos diskusijā par nebūt ne vieglu, tomēr Latvijai ļoti nozīmīgu procesu - izlīguma ceļa meklējumiem starp Otrā pasaules kara veterāniem un sabiedrības saliedēšanu kopumā.

"Pēdējos trīs četrus mēnešus, kamēr strādāju Rīgas pilī, ar šiem jautājumiem nodarbojās Valsts prezidenta preses padomniece Līga Krapāne. Es tur nebiju pieaicināts. Mans viedoklis: nav slikta ideja pretējos ierakumos sēdējušos nosēdināt pie viena galda, lai viņi, sacīdami, ka karš bija briesmīgs, ka latvieši karoja zem svešiem karogiem un gāja bojā gan pie nacistu, gan Staļina režīma, nonāk pie kopējas nostājas. Tādam solim varētu būt plašāka atbalss sabiedrībā. Ja viņi pateiktu, ka abi režīmi nerēķinājās ar latviešu tautas interesēm un ka ne sarkanā armija, ne vācu režīms neatnesa brīvību un neatkarību Latvijai, tas būtu ļoti labi," atzina A.Zunda.

Viņš gan uzsvēra, ka jāseko, uz kādiem principiem šī samierināšanās notiek. "Jau pirms pāris gadiem pirmo reizi notika Valsts prezidenta Valda Zatlera tikšanās ar 130. latviešu strēlnieku korpusa veterānu padomi, kuru tajā laikā vadīja Biruta Čaša. Man likās simpātiski, ka viņi tikšanās laikā neizspīlēja priekšā ideju, ka ''mēs jūs atbrīvojām'' un ir tikai 9. maijs. Čašas kundze teica: mēs nācām ar Latviju sirdī un nedomājām par okupāciju, mēs jūtamies piederīgi šai valstij. Ar tādiem cilvēkiem varēja runāt," norādīja A.Zunda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē