Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Cert.lv: Latvijas datoru lietotājus galvenokārt apdraud veci datorvīrusi

Aizvadītajā gadā informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas Cert.lv reģistrēja un apstrādāja 606 956 zemas prioritātes kiberincidentus, no kuriem izplatītākie saistīti ar veciem datorvīrusiem un nedroši konfigurētām ierīcēm, teikts institūcijas pārskatā par uzdevumu izpildi 2015.gadā.

Kā redzams pārskatā, visbiežākais incidents pērn saistīts ar Conficker vīrusu - tas fiksēts 95 783 reizes. Statistika liecina, ka lielākā daļa ar šo vīrusu inficēto datoru lieto novecojušu Microsoft Windows XP operētājsistēmu, turklāt netiek lietota arī pretvīrusu programmatūra.

Šis vīruss uzskatāms par novecojušu, kā arī no tā var diezgan vienkārši atbrīvoties, taču inficēto datoru īpašnieki nepūlas to darīt, padarot savu datoru par vīrusu perēkli un apdraudējumu citiem datorlietotājiem.

Tāpat nemainīgi augstas izplatības pozīcijas saglabā lielais nedroši konfigurēto ierīču skaits, kas statistikā atzīmēts kā open-ssdp un open-netbios servisi, proti, pakalpojumi, kas nodrošina servisu apziņošanu un atpazīšanu tīklā, kā arī saziņas iespējas starp iekārtām lokālā tīkla ietvaros.

Incidenti saistībā ar pakalpojumiem konstatēti attiecīgi 80 658 reizes un 76 446 reizes.

Visbiežāk šie servisi atrodas uz nedroši konfigurētiem mājas maršrutētājiem un WiFi iekārtām, kuras tiek lietotas ar ražotāja sagatavoto konfigurāciju, kas ir ērti, taču nebūt ne droši, sniedzot potenciālajiem uzbrucējiem ērtu iespēju piekļūt tīklā esošajiem datoriem un izmantot tos tālākās nelikumīgās darbībās vai veikt datu zādzību.

Bieži vien šo iekārtu funkcionalitāte tiek nesankcionēti izmantota, lai veiktu DDoS pakalpojumatteices uzbrukumus citiem tīkliem. Nedroši konfigurētas iekārtas arvien vairāk tiek izmantotas kā starpniekserveri noziedzīgu darbību slēpšanai.

Par zemas prioritātes incidentiem informācija tiek saņemta no sensoriem, kas informē par inficētajām iekārtām, kas kļuvušas par robotu tīklu sastāvdaļām un izsūta mēstules.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas