Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

LDz koncerna vadība neizpratnē par Linkaita izteikto neuzticību valdei

VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) koncerna vadības komanda atklātā vēstulē pauž neizpratni par satiksmes ministra Tāļa Linkaita (JKP) otrdien, 7.maijā, publiski paustajiem apgalvojumiem un uz tiem balstīto neuzticības izteikšanu LDz valdei, aģentūru LETA informēja LDz.

Vēstule adresēta Valsts prezidentam, Saeimas priekšsēdētājai, visiem valdības ministriem, LDz padomes priekšsēdētājam un Pārresoru koordinācijas centra vadītājam.

"Uzklausot ministra pausto personisko viedokli un "aizdomas" par LDz augstākās un vidējās vadības iesaisti noziedzīgos, to skaitā, "potenciālos koruptīvos darījumos un shēmošanā", kas izskanēja, gan Linkaitam apmeklējot LDz vadības iknedēļas sanāksmi 7.maijā, gan masu medijos un publiskajā telpā, uzskatām, ka esam nepamatoti apvainoti. Vēl jo vairāk, uzskatām, ka viss LDz koncerns pašlaik tiek izmantots politiska rakstura cīņās, un paužam pārliecību, ka šāda, netālredzīga nozares politiskās vadības rīcība var būtiski kaitēt gan LDz mērķtiecīgā un smagā darba rezultātiem, gan Latvijas ekonomikai kopumā," teikts 45 vadības komandas pārstāvju parakstītajā vēstulē.

LDz un tās meitassabiedrību vadības komandas kategoriski noraida Linkaita minētos, ar konkrētiem faktiem nepamatotos apvainojumus. "Šobrīd mūsu rīcībā nav informācijas par Linkaita publiski minēto iesniegumu tiesībsargājošajām iestādēm, tomēr vēlamies apliecināt, ka uzņēmums vienmēr respektē tiesībaizsardzības iestāžu darbu un sniegs visu nepieciešamo informāciju, ja tāda tiks pieprasīta," teikts vēstulē.

Vēstuli parakstījušie uzskata, ka LDz valde un LDz koncerns kopumā visus šos gadus ir strādājis kā atbildīgs saimnieks saskaņā ar spēkā esošajiem tiesību aktiem un tam izvirzītajiem uzdevumiem, racionāli izmantojot finanšu resursus un būtiski paaugstinot efektivitāti. LDz valdes darbu 2019.gada maija sākumā atzinīgi novērtējusi arī LDz padome.

"Aicinām LDz padomi uzticēties reāliem darbiem un pierādāmiem faktiem un ievērot OECD vadlīnijās ietvertos labas pārvaldības principu - "Valdībai ir jānodrošina valsts uzņēmumu pilnīgi autonoma darbība, lai tie varētu sasniegt tiem noteiktos mērķus, un jāatturas no iejaukšanās valsts uzņēmumu vadībā". Tādējādi aicinām nepakļauties pašlaik intensīvajam politiskajam spiedienam un nepieļaut LDz koncerna un, līdz ar to, visas Latvijas starptautiskās konkurētspējas mazināšanu," teikts vēstulē.

Atklātās vēstules autori aicina Linkaitu uzņemties atbildību par publiski izteikto aizdomu un personiskā viedokļa potenciāli kaitējošo ietekmi uz līdz šim sekmīgi strādājošās valsts kapitālsabiedrības un visa LDz koncerna saimniecisko darbību, kā arī ar turpmākiem nepamatotiem apgalvojumiem nemazināt LDz un LDz koncerna konkurētspēju Latvijā un starptautiskajā vidē.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Linkaits 7.maijā izteica neuzticību LDz valdes priekšsēdētājam Edvīnam Bērziņam un diviem valdes locekļiem - Aivaram Strakšas un Ainim Stūrmanim, un rosinās uzņēmuma padomi viņus atstādināt no amata.

"Sākot darbu ministrijā, es teicu, ka izvērtēsim visus uzņēmumus, to darbu labas korporatīvās pārvaldības ievērošanā, lai novērstu dažāda veida shēmošanas nozarē, kā tas vēsturiski ir bijis," pauda Linkaits, uzsverot, ka pēc LDz izvērtēšanas, informējis uzņēmuma vadību, ka vairāku apstākļu ietekmē tai nevar uzticēties.

Ministrs informēja, ka galvenie pārmetumi saistīti ar iespējamu konkurences kropļošanu, kas draud ar smagām sekām gan LDz, gan Latvijas valstij. Ministra rīcībā nonākusi informācija arī par iespējami koruptīviem darījumiem, attiecīgo informāciju nododot izmeklēšanai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB). Tāpat konstatēti vairāki finansiāli apjomīgi saimnieciskie darījumi, tostarp mārketinga un reklāmas līgumi vairāku miljonu eiro vērtībā, kas liek domāt, ka valde nav rīkojusies kā krietns un rūpīgs saimnieks.

Linkaits pauda, ka pašreiz negrib izpaust konkrētāku informāciju par iespējamo korupciju, bet apstiprināja, ka tas ir saistīts ar pašreiz un nesenā pagātnē notikušiem darījumiem. Savukārt par mārketinga un reklāmas līgumiem esot aizdomas, ka ne visi ir noslēgti attiecīgajam mērķim, jo liels reklāmu īpatsvars esot koncentrēts uz divām pilsētām - Ventspili un Dobeli. Linkaits arī uzsvēra, ka nav iemesla domāt, ka šajās pilsētās būtu lielāka LDz reklāmu mērķauditorija.

Ministrs stāstīja, ka padome ir pasūtījusi auditu, kas liecina, ka LDz valde nav rīkojusies kā labs saimnieks. "Tas neattiecas uz ceturto valdes locekli - Ēriku Šmukstu, kuru var raksturot kā nozares patriotu un viņa jomā nekas kritizējams nav atrasts. Viņam paliek mana pilna uzticība," uzsvēra Linkaits.

Vienlaikus Linkaits atzīmēja, ka viņam nav pilnvaru atbrīvot LDz valdes locekļus no amata. "Man nav tiesību atbrīvot valdes locekļus no amata, bet esmu norādījis padomei, ka man būtu grūti sastrādāties ar uzņēmuma valdi, īstenojot valdības plānus attiecībā uz dzelzceļa nozari," pauda ministrs.

Latvijas dzelzceļš ir publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs un koncerna Latvijas dzelzceļš valdošais uzņēmums. Koncernā ietilpst arī sešas meitassabiedrības - LatRailNet, kas veic infrastruktūras maksas noteikšanu un dzelzceļa infrastruktūras jaudas sadali, LDZ Cargo, kas nodrošina dzelzceļa kravu pārvadājumus un starptautiskos pasažieru pārvadājumus, infrastruktūras būvniecības un uzturēšanas uzņēmums LDZ infrastruktūra, ritošā sastāva remonta un uzturēšanas uzņēmums LDZ ritošā sastāva serviss, apsardzes uzņēmums LDZ apsardze, kā arī loģistikas uzņēmums LDZ loģistika.

 

Top komentāri

Linkaita čomi rindā jau grūstās
L
nocietušies nabadziņi pēc siltām vietiņām
mierīgs jautājums
m
Kāpēc gan neadresēja vēstuli arī Romas pāvesta, Konstantinopoles patriarham un ANO ģenerālsekretāram?
novērotājs
n
Latvijas Dzelzceļš tikai sponsorē par 100-tiem tūkstošu latu, bet nevar WC uzcelt stacijās . Turklāt tas ir nojaucis un sakropļojis Jūrmalas vēsturiskās dzelzceļa stacijas. Un vēl- LDz tehniskajā departamentā strādā vadība, kas vispār nesaprot valsts valodu, runā tikai krieviski. Un faktiski tie ir valstij nelojāli darbinieki nozīmīgā infrastruktūras objektā. Atceramies, kā Magonis svinēja 50. jubileju Rundāles pilī ar Krievijas "melnā saraksta" viesiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas