Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Nekā personīga: Miljona eiro kukuļa piedāvājumā Jurašam iesaistīti viņa kursa biedri

KNAB vērienīgajai operācijai, pieķerot Latvijas dzelzceļa šefu Uģi Magoni ar pusmiljonu skaidrā  naudā, šovasar bija turpinājums, gan pret Magoni, gan naudas devēju Igauņu biznesmeni Oļegu Osinovski prokuratūra sāka kriminālvājāšanu, kas nozīmē – par mīklaino koruptīvo darījumu varēsim ko vairāk drīzumā uzzināt tiesā. Tikmēr Magoņa aizturēšanas operācijas vadītājs KNAB darbinieks Juris Jurašs atklājis skandalozu informāciju- viņam ticis piedāvāts miljona eiro kukulis, ziņo TV3 raidījums Nekā personīga.

Kā norāda raidījum, KNAB vadība par šo ziņu nav likusies ne zinis. Biroja priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks grib KNAB vadīt otro termiņu, un šīs atklātībā nonākušās ziņas var viņam patraucēt.

Pēc aizturēšana pagājušā gadā Osinovska aizstāvji jau no paša sākuma turējās pie versijas, ka naudai nav saistības ar konkrēto darījumu, bet tā bija vajadzīga, lai panāktu labvēlību pilnīgi citos procesos. Un tātad tā ir tirgošanās ar ietekmi. Tā kā Magonis liecības nesniedza, šī bija vienīgā versija, kas par notikušo ir zināma.

Par kukuļošanu var piespriest līdz pat desmit gadiem cietumā, kamēr par tirgošanos ar ietekmi, sods ir krietni maigāks. Gadu pēc notikušā KNAB darbinieks Juris Jurašs, kurš vadīja  Magoņa aizturēšanas operāciju, atklājis, ka viņam rudenī piedāvāts vienu miljonu liels kukulis, lai viņš paliktu pie Osinovskim vajadzīgās versijas.

"Tas bija septembra beigās un runa bija par 1 miljonu lielu kukuli, lai tiktu mainīta kvalifikācija no kukuļdošanas un tirgošanos ar ietekmi, ja es nemaldos," raidījumam sacījis Jurašs.

Osinovskim Daugavpilī pieder lokomotīvju remontu rūpnīca. Viņš labi pārzina Latvijas biznesa un politiskās aprindas, taču saķeršanās ar tiesībsargiem viņam bija jauna pieredze. Uzreiz pēc Magoņa aresta Osinovskis vērsās pie Rīgas mēra Nila Ušakova (Saskaņa) lūdzot padomu, kā rīkoties. Ušakovs Osinovski pārsūtīja pie sava partijas biedra Saeimas deputāta Andreja Elksniņa, kurš neslēpj, ka viņam ir sakari KNAB un citās drošības un tiesībsargājošās iestādēs. Osinovska interešu aizstāvībai pieslēdzās advokāts Saulvedis Vārpiņš, ar kuru Elksniņš savulaik strādāja kopā vienā birojā.

Osinovskim lietu kārtošana izmaksāja sešciparu skaitli. Bet īstas drošības, ka apsūdzība paliks pie iespējami vieglākā nodarījuma, viņam nebija. Galvenais traucēklis bijis Jurašs, kurš turējās pie versijas, ka ir notikusi amatpersonas kukuļošana, tāpēc pie viņa septembra beigās vērsās kāds labi pazīstams cilvēks, bijušais kursa biedrs. Viņš uzstājas kā starpnieks. Un piedāvāja miljonu. To viņam palūguši citi  kursa biedri.

94.gada iesaukums Latvijas policijas akadēmijā bija ražīgs. Kopā ar Jurašu jurista kvalifikāciju ieguva vairāki desmiti jauniešu, no kuriem daži patlaban ir labi zināmi advokāti un politiķu konsultanti. Kopā ar Jurašu akadēmiju absolvēja arī premjera Māra Kučinska (ZZS) ārštata konsultatīvais darbinieks advokāts Māris Grudulis un Artis Stucka, kurš strādā zaļzemnieku pārvaldītajā satiksmes ministrijā par Ulda Auguļa padomnieku. Nedaudz vēlāk diploma saņēma Jānis Dambītis. Tieši viņš bija tas, kurš izteica piedāvājumu Jurašam. Bijušais finanšu ministra Jāņa Reira (Vienotība) padomnieks Dambītis to kategoriski noliedz.

Arī Osinovskis noliedz, ka kukuļa piedāvāšanu būtu organizējis viņš. Bet pieļauj, ka tas noticis viņam aizmuguriski.

Jurašs par notikušo nosūtīja dienesta ziņojumu KNAB priekšniekam. Jurašs to uzrakstīja 1.oktobrī, taču kukuļa piedāvātāja vārdu tur neierakstīja. Ja lietu sāktu izmeklēt, kādam būtu Jurašam šis vārds jāpajautā. Taču tas šī gada laikā nav noticis. Tāpēc Jurašs droši secina, ka izmeklēšana nav notikusi. 

"Man nekas cits neatliek, kā tikai uzskatīt, ka pēc būtības šī informācija nav tikusi pārbaudīta un es saskatu amatpersonas bezdarbību. Grūti iedomāties, kam jānotiek un pēc kādiem principiem iestādes vadība vadās, lai atstātu absolūti bez uzmanības šāda  veida informāciju," saka Jurašs.

Nav iespējams prognozēt, pie kā izmeklēšana nonāktu, taču var secināt, ka birojā tā nemaz nav uzsākta. Jurašs vērsās prokuratūrā, lai tā pārbauda, kāpēc izmeklēšana nenotiek. Lai arī Andreja Elksniņa ceļi ar Osinovski ir šķīrušies, Elksniņš lietai seko. Viņš zina, ka notikumā iesaistīti Juraša kursa biedri un noliedz jebkādu savu dalību tajā.

Ja biroja priekšnieks nav izmeklējis kukuļa piedāvājumu savam darbiniekam, tas var būt šķērlis viņa atkārtotai apstiprināšanai uz otro termiņu. Jo pierāda, ka viņa vadītais birojs lietas izvēlas selektīvi. KNAB nākamā vadītāja izraudzītāji atturējās skaidri pateikt,vai vērtēs arī šo lietu.

KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks lepojas ar Magoņa aizturēšanas operāciju un katrā intervijā to sauc par KNAB lielāko pēdējā laika sasniegumu. Neskatoties uz to, šovasar īstenotajā KNAB reorganizācijā vairākus darbiniekus, arī tos, kuri strādā pie Magoņa lietas, tajā skaitā Juri Jurašu, no darba atbrīvoja. Oficiālu interviju KNAB priekšnieks Streļčenoks Nekā personīga atteica. Esot ļoti aizņemts.

Pēc Juraša atklātībā nodotās informācijas par piedāvāto kukuli, drošības policija vērsās pret viņu par valsts noslēpuma izpaušanu.Kaut gan informācija par koruptīviem darījumiem nevar būt sevišķi slepena. 

Tikmēr prokuratūra Nekā personīga šī sižeta tapšanas laikā atrakstīja , ka esot pabeigusi pārbaudi par iespējamu KNAB priekšnieka Streļčenoka bezdarbību.Taču rezultātus raidījumam neatklāja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas