Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Valodas drauga novērtējums kļuvis par elfu un troļļu digitālo kaujas lauku

Valsts valodas centra (VVC) lietotnes novērtējums Android viedierīcēm paredzētajā lejupielādes lapā ir kļuvis par kaujas lauku starp bezkaislīgiem lietotnes kritizētājiem (tā dēvētajiem troļļiem), kas norāda, ka tā ir paredzēta, lai kontrolētu un pazemotu krievvalodīgos Latvijā, un kaismīgiem tās aizstāvjiem (elfiem), novēroja portāls Diena.lv

Pagājušajā nedēļā tika prezentēta VVC lietotne Valodas draugs, kas, kā izstrādātāji norādīja, paredzēta, lai sabiedrība varētu ziņot par valodas pārkāpumiem un uzslavēt uzņēmumus un organizācijas, kas ir draudzīgas latviešu valodai. Taču jau nākamajās dienās pēc lietotnes prezentācijas, kā ziņoja portāls Diena.lv, Valodas draugs tika pakļauta kritikai dažos Krievijas un Krievijas draudzīgos medijos, kas, sabiezinot krāsas, ziņoja, ka viedtālruņu lietotne paredzēta, lai kontrolētu un sodītu krievvalodīgos.

Valodas draugs dažu dienu laikā vietnē Google Play, kas paredzēta, lai lejupielādētu lietotnes, bija savākusi vairākus simtus zemāko iespējamo novērtējumu un komentārus, kas norādīja, ka tā ir "fašistiska un diskriminējoša". Proti, izmantojot interneta terminoloģiju, varēja teikt, ka lietotnei uzbrukuši troļļi. Faktu, ka negatīvo vērtējumu kampaņa vismaz daļēji ir organizēta, nevis dažu lietotāju sašutuma paušana, apliecināja, ka internetā ir atrodamas pamācības un aicinājums "nogremdēt" lietotni. Šīs pamācības arī pārpublicēja vairākas Latvijā darbojošās viltus ziņu un propagandas vietnes, kā piemēram, Focus.ru un Sputnik.

Pēc portāla Diena.lv ziņām par organizēto kampaņu pret lietotni sociālajos tīklos varēja novērot, ka aktivizējas lietotnes aizstāvji, kas mudināja citos doties uz lejuplādes vietu un dot Valodas draugam augstākos novērtējumus kā arī rakstīt pozitīvus komentārus. Proti, var teikt, ka aktivizējās cīnītāji pret troļļiem - tā dēvētie interneta elfi

Šobrīd lietotne ir ieguvusi 971 novērtējumu, kas ir visai ievērojams skaits šādai salīdzinoši specifisku funkciju pildošai lietotnei. Salīdzinājumam var norādīt, ka Rīgas Pašvaldības policijas lietotne, kas darbojas nu jau teju trīs gadus un funkcionāli ir līdzīga Valodas draugam, ir saņēmusi tikai 235 novērtējumus. 

Tagad negatīvajiem komentāriem pievienojušies dažādi pozitīvi komentāri. "Aplikācija noderīga, jo var ātri ziņot par pārkāpumiem, kas saistīti ar valsts valodas nelietošanu publiskajā sektorā," raksta kāda lietotāja. 

Pagaidām gan pozitīvo vērtējumu skaits ir krietni mazāks par negatīvo vērtējumu skaitu. 

Cīnīšanas ar interneta troļļiem pasaulē pēdējos gados ir kļuvusi par ierastu praksi. Žurnāls SestDiena pagājušajā gadā rakstīja par pēc Lietuvas parauga Latvijā dibinātu elfu kustību, proti, brīvprātīgo kopu, kuras mērķis ir pamanīt un cīnīties ar cilvēkiem, kas apzināti sniedz nepatiesu un melīgi informāciju. 

"Propaganda no Krievijas puses ir pazīstama kopš neatkarības sākuma, es to atceros. Sākumā tā bija drukātā prese un TV, bet tagad tā plašāk izplatās interneta vidē, un pēdējo divarpus gadu laikā varēja redzēt aktīvu, organizētu vēstījumu fabricēšanu," atbildot, kāpēc viņam šķiet, ka elfu kustība ir vajadzīga arī pie mums, SestDienai norādīja kustības aizsācējs Ingmārts Bisenieks. Viņš nenoliedz, ka idejai iedvesmojies tieši no kaimiņiem – sanācis parunāties arī ar vienu no galvenajiem lietuviešu elfiem.

Top komentāri

ļuļa
ļ
mani interesē, kāpēc politiķi joprojām nedara pilnīgi NEKO, lai pārtrauktu marasmātisko praksi, kad piezvanot uz faktiski jebkuru valsts vai pašvaldības iestādi, man ir jāizvēlas valoda. kādā sakarā man valstī, kur valsts valoda ir it kā latviešu, speciāli jāizvēlas tajā runāt, ja gribu piezvanīt uz rīgas ūdeni, lattelekom, latvenergo utt???? valstī valda reāla un politiķu tolerēta divvalodība, bet murgo par kaut kādām elfu un troļļu kaujām, gredzenu pavēlnieki atradušies!
fakts
f
Vienīgie, kas sevi pazemo, ir debilie ''krievvalodīgie'' nacisti, kas debilisma un spītības dēļ nelieto latviešu valodu, lai gan ir to iemācījušies.
Trollis JT
T
Valoda... to neiznīcināja krievu cars... tai neko nepadarīja boļševiki... bet globalizācija latviešu valodai liks pamatīgi trūkties. Kamēr iestādes medī latviešu valodas nepareizos lietotājus, paši lavieši publiskajā telpā stostās, gārdz, kaut ko vervelē piedzēruša futbola komentētāja stilā. Un vēl... kā iet kopā kaislības ap čekas stukaču atmaskošanu un daudzajiem dučiem visvisādu "uzticības telefonu"?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas