Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Zemnieku saeima: Sausuma dēļ lauksaimnieki aicina izsludināt ārkārtējo situāciju

Sausuma dēļ lauksaimnieki aicina valdību izsludināt ārkārtējo situāciju, ceturtdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam Rīta panorāma sacīja biedrības Zemnieku saeima valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre.

"Arī Latvijā lauksaimnieki prasa valdībai izsludināt ārkārtas stāvokli," sacīja Dzelzkalēja-Burmistre.

Viņa norādīja, ka visā Latvijas teritorijā šogad ir neredzēts sausums un cietušas ir visas lauksaimniecības nozares, tostarp, piemēram, neataug nopļautie zālāji, kā arī ļoti strauji iet bijā graudaugi.

Vienlaikus Dzelzkalēja-Burmistre atzīmēja, ka par ārkārtējās situācijas izsludināšanu vēl tiek lemts, kā arī nozare vēl apkopo plusus un mīnusus, ko šāda situācija dotu. 

"Zemnieku saeimas" valdes priekšsēdētāja vietniece arī atzīmēja, ka lauksaimnieku zaudējumi ir mērāmi simtos miljonu eiro, piemēram, graudaugiem, kas ir lielākā lauksaimniecības eksporta prece, potenciālā raža ir jau zaudēta par 50%.

Dzelzkalēja-Burmistre piebilda, ka šādā situācijā lauksaimnieki nevarēs nosegt šā gada ieguldījumus, nerunājot par to, ka būs nepieciešams rast aizņēmumus, lai varētu iesēt nākamā gada ražu.

Vienlaikus "Zemnieku saeimas" pārstāve atzina, ka ir maz tādu lauksaimnieku, kuri ir apdrošinājušies pret sausumu vasarā, un šāda apdrošināšana ir arī ļoti dārga. Pamatā lauksaimnieki apdrošinās pret ziemas riskiem, kā arī krusu un vētrām.

Jau vēstīts, ka Lietuvas rietumu rajonos trīs pašvaldības izsludinājušas ārkārtējo situāciju sausuma dēļ, un pašvaldības sagaida, ka valdība kompensēs vietējiem lauksaimniekiem radušos zaudējumus. Ārkārtējā situācija izsludināta Šilutes, Kretingas un Klaipēdas rajonos.

"Zemnieku saeima" ir 1999.gadā dibināta nevalstiskā organizācija, kuras biedri ir Latvijas lauksaimniecības un dārzkopības produkcijas audzētāji un ražotāji. Organizācijas mērķis ir aizstāvēt Latvijas lauksaimnieku intereses un stiprināt Latvijas lauksaimnieku konkurētspēju.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas