Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Akcija Filmējam Pētera Vaska koncertu

"Es uzsāku šo akciju, jo zinu, ka Pēteris Vasks tik ļoti mīl Latviju, savu tautu. Lai viņa mūzika skanētu Latvijā, viņš vienmēr ir gatavs atteikties no honorāriem, un man liekas, ka šis koncerts būtu tautai vajadzīgs. Diemžēl tikai aizvakar uzzināju, ka LTV neplāno ierakstīt komponista jubilejas koncertu," savu iniciatīvu pamato kinorežisore Dzintra Geka.

Pēc Diena.lv rīcībā esosajām ziņām, LTV uz Vaska autorkoncertu dosies ar vienu kameru, taču šādā kvalitātē nofilmēti materiāli der tikai izmantošanai ziņu sižetos. Dzintras Gekas ideja ir izveidot kvalitatīvu ierakstu. "Dāvināsim studijām un operatoriem šī koncerta diskus, liksim internetā, un visi varēs skatīties. Tas būs tautas īpašums."

Režisore uzsākusi šo akciju, jo uzskata, ka to ir iespējams izdarīt. Tas pierādījies jau pusdienas laikā, jo cilvēki atsaucas. Līdz piektdienas novakarei jau ir atsaucies producents Uldis Cekuls no Vides filmu studijas, piedāvājot kameru, ar kuru filmēs studijas operators Andris Priedītis, kā arī citu nepieciešamo tehniku.

Studijas RedDotMedia producente Arta Ģiga jau apsolījusi divas kameras, un ir atsaucies tās operators Haralds Vecvagars. Savukārt izrāžu un koncertu tiešraižu un ierakstu jomā pieredzējušais režisors Armands Zvirbulis, pieteicies būt par Pētera Vaska koncerta ieraksta režisoru. "Līdz pirmdienas vakaram, kad noteikts pieteikšanās termiņš, producenti mēģina saprast, kuri darbinieki un tehnika ir brīvi. Cik kameras pieteiksies, tik arī filmēs," stāsta Dzintra Geka. Protams, akcijā piedalās arī viņas izveidotais fonds Sibīrijas bērni - fonds dod kameru, un ir atsaucies operators Viktors Gribermans.

"16.aprīlī Rīgas Domā notiks Pētera Vaska autorkoncerts.Tajā piedalīsies Radio koris,sinfonietta Rīga,būs pirmatskaņojums,sabrauks viesi,mūziķi un fani no Eiropas. Latvijas televīzija nav plānojusi šo koncertu ierakstīt,jo samazināta finansējuma dēļ to nevar atļauties," aicinājumā rakstīja Geka. 

Pētera Vaska 70 gadu jubilejas koncerts notiks 16. aprīlī Rīgas Domā, tajā diriģentu Sigvarda Kļavas un Normunda Šnē vadībā muzicēs Latvijas Radio koris, orķestris Sinfonietta Rīga un solists, vijolnieks Sandis Šteinbergs. Pasaules pirmatskaņojumu šajā vakarā piedzīvos skaņdarbs, lūgšana Da pacem, Domine. "Par lūgšanu vienmēr esmu domājis kā par liela, garīga spēka koncentrēšanu. Ja cilvēks sevi tā mobilizē, viņa sauciens nepaliek bez atbildes. Man lūgšana vienmēr ir aktīva, nevis pasīva. Šodien, kad komponēju Da pacem, Domine, tajā klātesošs ir izmisuma pilns sauciens par šo laiku un rītdienu. Šī ir lūgšana par mūsu trako pasauli. Ko citu var darīt šai neizprotamajā laikā, kā vien cerēt, ka cilvēkos tā vairos ticību, mīlestību un iekšēju spēku", Pēteris Vasks saka par savu jauno darbu. Visu koncerta programmu komponists iecerējis kā dievkalpojumu. Tā iesākumā skanēs Tēvreize, slavinājums Dieva skaistajai pasaulei skaņdarbā Musica Apassionata, meditācija Vientuļais eņģelis, skaņdarbi Musica Serena, Mūsu māšu vārdi un Klusuma auglis

Top komentāri

s
s
Cik truli. Pirmkārt Dzintra Geka ir Pētera Vaska sieva. Man viņas vietā būtu kauns tā vākt ziedojumus sava radiniekam. Ej nu sazini, vai viņa atbalsta mūziku vai arī sava vīra popularizēšanu. Otrkārt nemaz neesmu sajūsmā par filmēšanu koncerta laikā. Man pašām ļoti nepatīk, ka filmē skatītājus un Rīgas Domā tas notiks, jo tur koncerti vienmēr notiek pie ieslēgtām pilnām gaismām (atšķirībā, piem., no koncertzālēm). Un treškārt - visu cieņu Vaskam, bet Latvijā ir pietiekoši daudz citu komponistu, t.sk. arī jauno, par kuriem esmu sajūsmā. Koncertos vajadzētu spēlēt ne tikai Vasku, bet arī citu Latvijas un ārzemju mūsdienu mūziku. Piem. vien latviešu jaunās mūzikas ērģeļkoncerts (kas notika Jauno mūzikas dienu ietvaros) gadā ir daudz, daudz par maz.
Cik neētiska ricība
C
FUI Gekai un liekulīgajam Vaskam. Vaska fonds patlaban uzsācis masīvi promotēt ļoti viduvēju vijolnieci, kam pavisam "nejaušas sakritības" rezultātā ir uzvārds Geka. Būs fonda rīkots koncerts, kam nauda nebūs žēlota, bet no tautas vēl mēģina kautko izspiest savam vīram. Diezgan škērmi metas no šī laulātā pāra izpratnes par ētiku, tādēļ negribētos kopā lūgt, tāda sajūta, ka viņu pielūgtais zelta teļš diez vai būs mans Dievs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas